Veel belangstelling voor veldbijeenkomst aardappelen
Deze eerste veldbijeenkomst sinds twee jaar was bij maatschap Kodde-Huijbregtse aan de Veerseweg. Jo en Tineke Kodde hebben daar met hun dochter Sentine en haar man Gavin een akkerbouwbedrijf van ongeveer 45 hectare met een traditioneel bouwplan: aardappelen, tarwe, suikerbieten, uien en maïs. Nevenactiviteit is boerderijcamping Oranjepolder.
Een rondje over het aardappelperceel mag niet ontbreken. Door de aanhoudende droogte is er nog nauwelijks groen te zien. Bij collega-boeren is dat niet anders. „Op 18 oktober is op dit perceel 15 ton geitenmest gegaan en in het voorjaar 43 ton rundveemest. Veertien dagen later (23 april) is de Agria van Nedato gepoot. Er is 75 kilo meststof op gegaan en 300 kilo kalkammonsalpeter (KAS) met ongeveer 200 kilo zuivere stikstof,” leest teeltadviseur Maaike Verdurmen op.
Challenge & Gofor
Haar collega Leo Zandee krauwt in de grond, maar kan nog maar weinig vinden. De bedden zijn gefreesd, waardoor het tijd is voor een bodemherbicide. Voor een goede werking daarvan is echter ook water nodig. „Ik zou blad- en grondmonsters nemen om te bekijken hoe je ervoor staat en er minimaal 2/3 van de middelen op zetten,” adviseert hij eigenaar Jo Kodde. „Proman, Boxer of Sencor.”
Technisch specialist Peter de Broekert van CZAV waarschuwt de boeren tegen het gebruik van Challenge op lichtere gronden en tijdens de huidige droogte. „Het is een sterk middel tegen het lastige onkruid melden, maar verstuift in de wind en kan daardoor schade aanrichten aan suikerbieten en boomgaarden. In Gofor zit ook aclonifen, net zoals in Challenge. Gofor mag voor het tweede seizoen gebruikt worden, ook tegen de doornappel, maar kan ook schade veroorzaken aan buurgewassen. Spuit het bij zo min mogelijk wind!” Om de aardappelpercelen schoon te houden adviseert hij een mix met drie verschillende werkzame stoffen. Een combinatie van Proman en Boxer bijvoorbeeld is vrij zacht.
Vreterij ritnaalden
Tijdens de veldbijeenkomst komt ook het groeiende probleem van vreterij in de aardappelen aan bod. De grootste schade wordt veroorzaakt door de ritnaalden. De larve van de kniptor wordt vooral tijdens oplopende temperaturen actief en veroorzaakt schade aan de planten en de wortels. Ook maken ze gaatjes in de aardappelknollen. „Mocap mogen we niet meer gebruiken,” moppert een van de boeren. „Maar wat is een goed alternatief?”
De teeltspecialisten van CZAV bevestigen dat nieuwe middelen minder goed werken tegen de ritnaalden. „Kniptorren zetten in mei en juni hun eitjes vooral af in grasland en we zien ze nu ook in de tarwe. De larven zitten zo’n vier jaar in de bodem voor het torren worden. Je moet ze bovengronds als tor bestrijden. Dat betekent vallen neerzetten met lokstof en monitoren. Zo weet je of en wanneer je moet spuiten,” aldus De Broekert. „Meten is weten.”
Alert zijn
„Ik heb er wel tachtig geteld,” stelt een boer. „Ik heb al een paar keer gespoten met Decis, maar het helpt geen donder!” Zandee herkent het probleem. „Wij doen onderzoek naar meer natuurlijke producten zoals Nemater en Tercol.”
Een jonge boer vult aan dat als de vreterij landelijk is de consument maar moet accepteren dat de aardappel een ‘gatje’ heeft. Een collega denkt dat de licht beschadigde aardappelen meer geweerd worden door de fabrieken. CZAV waarschuwde de boeren ook om momenteel alert te zijn op fytoftora.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend