Frisdrankbedrijf op Brabantse zandgronden mag 250.000 kuub extra grondwater oppompen
Bij elkaar mag het bedrijf nu jaarlijks 750.000 kuub grondwater winnen, waarvan 633.000 kuub ondiep grondwater (30 meter tot 58 m diepte) en 117.000 kuub uit de diepe grondwaterlagen (174 m tot 216 m diepte). De hoogste bestuursrechter veegt in deze uitspraak alle bezwaren van de Brabantse Milieufederatie, Duurzaam en Groen en de Dorpsraad Maarheeze van tafel. Die vonden het onbegrijpelijk dat de provincie Noord-Brabant tegen haar eigen ‘zuinige’ grondwaterbeleid in en in deze tijden van klimaatverandering en verdroging toch een vergunning verleende voor het oppompen van nog eens 250.000 kuub grondwater. De hoogste bestuursrechter oordeelt evenwel dat het oppompen van extra grondwater door Refresco niet in strijd is met het strenge provinciale grondwaterbeleid.
250 miljoen kuub
Volgens dat beleid mag er in Noord-Brabant per jaar niet meer dan 250 miljoen kuub grondwater worden opgepompt voor drinkwater en industrieel gebruik. Volgens de Raad van State maakt die 250.000 kuub slechts 0,1 procent uit van de maximaal vergunde ontrekking van grondwater van 250 miljoen kuub. De hoogste bestuursrechter wijst er in de uitspraak op dat Noord-Brabant zelf heeft aangegeven dat ook in extreem droge zomers, waar we mogelijk ook deze zomer mee te maken krijgen, er in de praktijk niet meer dan 250 miljoen kuub wordt opgepompt. Ook met deze uitbreidingsvergunning voor Refresco zal men niet boven dat grondwaterplafond uitkomen, meent het bestuursrechtscollege. Bovendien waren de provincie en Refresco al voor de vaststelling van het strenge Brabantse grondwaterbeleid aan het steggelen over een uitbreidingsvergunning.
Diepe bodemlagen
Aanvankelijk wilde de frisdrankproducent meer grondwater uit de diepe bodemlagen winnen. Maar daar was Brabant faliekant tegen. Uiteindelijk werd het een comprimis en mag het Maarheezer bedrijf meer ondiep grondwater winnen. Volgens de provincie is dat niet zo erg, want de ‘natuur’ zal dat grondwater toch weer snel aanvullen. De uitspraak is in ieder geval een opsteker voor Refresco die nu niet gedwongen wordt het extra benodigde water met tankwagens aan te voeren. Voor de natuur- en milieuorganisaties is het een tegenvaller. Zij vrezen een verdere verdroging van bodem en natuur. BMF en andere tegenstanders vindt dat het oppompen van grondwater provinciewijd zo snel mogelijk moet worden teruggedrongen, omdat de natuur door uitdroging steeds verder wordt aangetast. De Dorpsraad Maarheeze vreest dat een verdere uitdroging tot schade aan woningen en andere gebouwen zal leiden. BMF wees er eerder op dat er in de praktijk veel meer grondwater in de provincie wordt opgepompt dan uit de verleende vergunningen blijkt. Vooral agrariërs zouden veelal zonder vergunning grondwater oppompen, waardoor de verdroging in de praktijk veel ernstiger is dan waarvan de provincie uitgaat.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel