Meatless wil meer ‘fava’ van Zeeuwse boeren

Beneo is een dochteronderneming van de Südzucker Group. De verwerker van agrarische grondstoffen en ingrediëntenleverancier voor de levensmiddelenindustrie wil zich gaan focussen op plantaardige eiwitingrediënten (vleesvervangers) voornamelijk voor de Europese markt. Eerder deze maand investeerde Beneo 50 miljoen euro in een nieuwe fabriek in het Duitse Offstein, die peulvruchten gaat verwerken tot eiwitconcentraat. Ook zijn er productievestigingen in België, Italië en Chili. Het bedrijf heeft 18.000 medewerkers en een omzet van 7,6 miljard euro.
Favabonen zijn hot
Meatless begon vier jaar geleden met het malen van onder andere veldbonen (favabonen) tot texturen, een soort brokken, bestemd voor de fabrieken die er vegetarische producten van maken. De 200 ton bonen die Meatless toen nodig had kwamen vooral uit Duitsland en Groot- Brittannië. Vorig jaar begon het bedrijf samen met provincie Zeeland, coöperatie CZAV en adviesbureau MHF-Pulses en een aantal boeren een project met in Zeeland geteelde veldbonen.
„De activiteiten van Meatless blijven onveranderd,” benadrukt Hugense. „Wij blijven ook zoeken naar lokale grondstoffen zoals veldbonen en investeren daarom in verdere ontwikkelingen daarvan. Bij voorkeur willen we die in Zeeland of elders in Nederland laten telen. Dit jaar halen we 20 procent van onze veldbonen uit Nederland en we streven ernaar die hoeveelheid te verhogen.”
Duizend ton veldbonen
Hoewel de afname van veldbonen gestaag stijgt, weet Hugense ook dat veranderingen in de voedselindustrie niet snel gaan. „Het zal nog wel enkele jaren duren voordat veldbonen echt mainstream gaan worden. Behalve rijst sourcen we alle grondstoffen nu in Noord-Europa. Al onze tarwe, lupine en een deel van de veldbonen komt uit Nederland. In 2023 verwachten we een productie van ongeveer 1.000 ton veldbonen.”
Vorig jaar groeide Meatless met meer dan 50 procent en dit jaar voorziet Hugense hetzelfde. Met een sterke partner als Beneo denkt hij zelfs aan een nóg grotere omzet. Meatless produceert nu ongeveer drie miljoen kilo aan gedroogde en diepgevroren plantaardige producten voor vegetarische vis- en vleesvervangers.
De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. De Nederlandse markt in vleesvervangers is goed voor 300 miljoen euro per jaar.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend