Zeeuwse akkerbouwer wil graag zelfvoorzienend zijn

Centrale vraag van de bijeenkomst was: Hoe kunnen we minder afhankelijk worden van fossiele bronnen? En hoe kunnen belanghebbenden samenwerken om de toepassing van beschikbare Fossil Energy Free Technologies and Strategies (FEFTS) zo goed mogelijk in te zetten? „Het gaat om schone energie als zonne-energie en -warmte, windturbines, warmtepompen, biogas en waterstof,” somt teeltadviseur Cor van Oers van Delphy op. „De energie-efficiënte kan verbeterd worden door precisielandbouw, landbouwvoertuigen aangedreven door alternatieve energiebronnen, gebouwbeheerssystemen en organische meststoffen.”
Samenwerken een must
Akkerbouwer Herman Vermeer uit Swifterband heeft 70 hectare grond, waar hij naar eigen zeggen hutspot (aardappelen, uien en wortelen), tarwe en tulpen kweekt. Ook staan er al zo’n twintig jaar drie windmolens op zijn land. „Met collega agrariërs heb ik windturbinepark SwifterwinT ontwikkeld, waar ongeveer 18 miljoen kilowattuur per jaar wordt geproduceerd.” Hij vertelt een groot voorstander te zijn van samenwerken. „Als alle omwonenden van de beoogde windturbines, particulieren en boeren, aandeelhouder zijn van het project is er niemand die zich ertegen verzet.”
De huidige 74 windmolens worden vervangen door 61 nieuwe. Minder molens maar méér energie, want ze wekken over enige tijd net zoveel stroom op als het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 1 miljoen Nederlanders. „Banken financieren vlot 80 procent. Betrek iedereen en maak een goed stappenplan. Je kunt het beter zelf doen dan dat het gedicteerd wordt door de provincie!”
Financiering investering
Namens provincie Zeeland was Arendo Schipper aanwezig die het een en ander uitlegde over de verschillende subsidiemogelijkheden: POP/GLB, Interreg en OP Zuid. „Zeeuwse boeren zijn niet zo vooruitstrevend, maar ze willen wel zonnepanelen,” stelt Schipper. „Waar je het beste een aanvraag kan indienen hangt af van wat je wil. Ik ben geen adviseur, maar ik kan wel meedenken. MIT en Impuls Zeeland kunnen ook meedenken en een haalbaarheidsonderzoek doen.” Hij adviseert om een goede adviseur te raadplegen zoals Impuls, Delphy of ZLTO, want Europa stelt zware eisen. „Redeneer vanuit je plan en kies dan de subsidie. Niet andersom.”
Tekst gaat verder onder de foto
Twijfels over windmolen
Akkerbouwer Bas Goense uit Ovezande verbouwt naast de traditionele gewassen suikerbieten, tarwe en aardappelen ook zaai- en plantuien, witlof en zwarte bessen. Hij heeft 150.000 kilowattuur stroom per jaar nodig. „Ik wil wel meedoen met een windpark, maar er zijn zoveel beperkingen voor alles op Zuid-Beveland. Het punt is dat ik ’s nachts en in de winter stroom moet afnemen en ik ieder uur een andere stroomprijs heb. Ik zou het willen opslaan maar wat kost dat en is dat financieel rendabel?” Ondanks dat hij zich heeft verdiept in de ISDE regeling voor kleine windmolens bij boerderijen is het hem niet duidelijk.
Een collega (90 hectare vooral pootaardappelen) uit Schouwen-Duiveland zit met hetzelfde probleem. Hij heeft al tien jaar zonnepanelen op zijn dak liggen en heeft een hoge opbrengst in de zomer en een verbruikpiek in de winter. Hij twijfelt over het plaatsen van een windmolen. En hij is niet de enige.
CO2 neutrale boerderij
Tonnie van Peperstraten uit Oude-Tonge verbouwt uien, aardappelen, tarwe, suikerbieten, erwten, wortelen en tulpen. Hij vindt dat een opslagbatterij interessant is. „Ik produceer waterstof en we hebben ook een windpark en een warmtepomp.” Op de app op zijn mobiel laat hij de afnamepieken van energie zien en hij legt uit dat hij bloktijden heeft ingesteld voor zijn eigen verbruik, tussen die pieken in.”
Van Peperstraten wil zijn bedrijf volledig CO2 neutraal maken. De Van Peperstraten Group lanceerde het 100 procent duurzame totaalconcept Greenpoint met CO2 neutrale complexen, gekoppeld aan duurzame tankstations met alternatieve brandstoffen. Greenpoint is ook aangesloten bij Stad Aardgasvrij dat de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet in 2025 de mogelijkheid biedt van aardgas over te schakelen op waterstof.
„Wij hebben nog niet eens kabeltelevisie,” merkt Goense nuchter op.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend