Raad van State: Milieueffectrapport nodig voor Osse mestfabriek MACE
De biomassavergassingsinstallatie kan belangrijke nadelige gevolgen hebben voor het milieu, zegt de Raad van State. Daarom is een mer vereist. De hoogste bestuursrechter onderschrijft daarmee de opvatting van het Noord-Brabantse provinciebestuur. Gedeputeerde Staten dringen al twee jaar aan op een mer voor de installatie die geschikt is voor de verwerking van 500.000 ton varkensmest .
Stoppen
De mestfabriek waarover al jaren wordt gestreden is een initiatief van MACE (Minerale Afzet Coöperatie Elsendorp) en de Osse ondernemer Eric Nooijen (OOC Terminals). Nooijen zette op de rechtszitting bij de Raad van State op 8 december de zaak op scherp door te dreigen te stoppen met de hele handel als de Raad van State zou besluiten dat er een mer moet komen.
Ook boerencoöperatie MACE die de mestfabriek steeds maar niet van de grond kreeg uitte dezelfde taal. „De jarenlange procedures hebben ons al een miljoen euro gekost", zegt Frans Meulenmeester van MACE. Na een aantal jaren betrok MACE Nooijen bij de plannen. Bij MACE zijn 160 veehouders aangesloten.
Verzet
De vergassingsinstallatie annex mestkorrelfabriek die aan de Merwedestraat staat gepland kent een roerige geschiedenis. Er ontstond veel verzet uit de omgeving en de gemeente Oss ging ervoor liggen. De provincie Noord-Brabant won uiteindelijk een rechtszaak waarna MACE en OOC aan de slag dachten te kunnen. Maar Gedeputeerde Staten willen een mer zien. Daarover stapten MACE en OOC Beheer vergeefs naar de Raad van State.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Google Maps