Rechter hakt knoop door in ruzie met waterschap over slotenonderhoud
De veehouder stapte naar de rechter nadat waterschap De Dommel overal de onderhoudszones aan weerszijden van de watergangen had verbreed. Dat had te maken met de bredere spoorbreedte van de tractoren waarmee wordt gemaaid en gebaggerd.
Voor de veeboer waren de bredere zones aanleiding om bezwaar te maken tegen een praktijk die hem al langer niet aanstond. Aan de andere kant van de sloot laat het waterschap namelijk nooit voertuigen rijden omdat daar een coniferenhaag staat. Die haag staat er al jaren maar is volgens de veehouder illegaal. Hij vindt het niet eerlijk dat het waterschap de grote machines aan zijn kant laat rijden terwijl zijn overbuurman ongemoeid wordt gelaten. „Met de breedspoormachine wordt schade gereden’’, zei de advocaat van de boer in februari bij de Raad van State.
Staat er al decennia
Waterschap De Dommel stelt dat de coniferen er al decennia staan. De haag valt onder het overgangsrecht en is dus legaal, zegt De Dommel. Al vanaf 2000 vindt het onderhoudswerk aan één kant van de sloot plaats. Volgens het waterschap worden de lasten gelijk onder de twee grondeigenaren verdeeld want de bagger en het maaisel komt op het land van de overbuurman terecht.
De Raad van State heeft dit woensdag bevestigd in een uitspraak in hoger beroep. Dat betekent dat de zaak is afgedaan.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen