Campingbaas plaatst waterbassin voor Walcherse boeren

Westerbeke hoorde de afgelopen jaren veel klachten van naburige boeren over de extreme droogte, watertekorten en mislukte oogsten. „Dat was heel krom, want eigenlijk is er voldoende zoet water beschikbaar. Ik heb een grote camping van 20 hectare met 470 plekken en daardoor, vooral in het hoogseizoen, veel afvalwater. Ook loosde ik zo’n 40.000 kuub aan hemelwater. Dat is gewoon zonde!” Omdat hij graag wilde verduurzamen, zijn CO2 footprint wilde verkleinen én wilde besparen op zijn afvalstromen besloot hij om het water een tweede leven te geven.
Subsidieregelingen
De ondernemer constateerde dit niet alleen, maar kwam ook tot actie. Bij de camping is eind vorig jaar een zuiveringsinstallatie gebouwd, waar per jaar 25.000 kuub rioolwater gezuiverd kan worden. Dit gezuiverde water wordt samen met het hemelwater opgevangen in het waterbassin van 20.000 kuub dat op een weiland naast de camping staat. „Een deel van het water gebruiken we zelf om de toiletten door te spoelen en voor het groen op de camping. Akkerbouwers, fruit- en plantentelers uit de omgeving kunnen het water ook ophalen voor 1,25 ex btw. Ook zijn andere afnemers welkom,” aldus Westerbeke. De ondernemer wil niet zeggen hoeveel hij precies heeft geïnvesteerd. Voor het project heeft hij via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gebruikgemaakt van een subsidieregeling van de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ook loost hij nu zo’n 75 procent minder in het riool.
Kat uit de boom
Eind december is begonnen met het vullen van het waterbassin, dat net voor de droogte voor 80 procent gevuld was. „Het liep nog geen storm met afnemers,” vertelt Westerbeke eerlijk. „Maar er zijn wel een paar boeren geweest. Het moet nog groeien. Op Walcheren kijken ze graag eerst de kat uit de boom.” Hij is er niet bang voor dat hij zijn investering niet in tien jaar terugverdient. „Als de boeren op Walcheren niet willen komen ze wel uit Noord- of Zuid-Beveland of van Schouwen-Duiveland. Met een vacuümwagen zuig je 34 kuub in vijf minuten weg.”
Zonnepanelen & laadpalen
Vorig jaar won Westerbeke de Zeeuwind Innovatie Challenge (30.000 euro) met zijn ontwerp voor een overdekt parkeerterrein met zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s. Hij kijkt ernaar uit om dat project te gaan realiseren. „Eind dit jaar gaan we duizend zonnepanelen leggen – er liggen er nu 190.” Voor dit project heeft hij ook subsidie aangevraagd via de RVO.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend