‘Beregeningsverbod akkers Peel-regio door nalatigheid provincie’
Er pakken zich donkere wolken samen boven tientallen Limburgse en Brabantse akkerbouwbedrijven rondom de Mariapeel, Deurnschepeel en Groote Peel. Vorige week maakten de provincies Noord-Brabant en Limburg een ontwerpbesluit bekend dat het beregenen van gewassen met grondwater rond de Peelgebieden zo goed als onmogelijk maakt. „Pure opzet vanuit de provincie Limburg”, aldus een betrouwbare anonieme bron die al jarenlang het Limburgse waterbeleid op de voet volgt en waarvan de naam bij de redactie bekend is.
Deze bron wijst als oorzaak van de strenge beregenings-eisen naar een uitspraak door de Raad van State in 2021 waar Werkgroep behoud de Peel (WbdP) uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. De strekking van deze uitspraak was dat beregening negatief is voor de waterstand in de Peel. „De rechter kwam tot deze uitspraak omdat de ambtenaar die de provincie naar de zitting had gestuurd geen enkele vraag van de rechter kon beantwoorden. Voor de rechter was dit vervolgens aanleiding om WbdP in het gelijk te stellen. In mijn ogen pure opzet vanuit de provincie Limburg”, aldus de bron die anoniem wenst te blijven.
Vergunningplichtig
Binnen de bufferzones rond de Peel-Natura2000 gebieden wordt het beregenen dus weer vergunningplichtig. Daarbij komt een overgangsperiode van twee jaar, waarin beregening onder voorwaarden mogelijk blijft. Daarna komt er een definitieve, strengere regeling, waarbij beregening alleen nog mogelijk is indien de waterstand rondom de Peel hoog genoeg is om in de Peel hoogveen te kunnen realiseren.
Dit besluit heeft waarschijnlijk gevolgen tot ver buiten de Peel. Want behalve de Peel zijn er volgens WbdP veel meer natuurgebieden die last hebben van verdroging en waar rondom die gebieden grondwateronttrekkingen, sloten en drainages liggen waar geen natuurvergunning voor is verleend.
Gevolgen
Door de uitspraak kunnen boeren in de toekomst hun gewassen niet meer onbeperkt met grondwater beregenen, maar hebben zij hiervoor een vergunning nodig. Boeren zitten in grote onzekerheid of ze die vergunning dan wel krijgen. Volgens de LLTB stelt het ontwerpbesluit het natuurbelang boven het landbouwbelang.
LLTB-bestuurder Van Dijck vreest dat zo’n 150 boerengezinnen rond de plaatsen Meijel, Ospeldijk (Groote Peel) en Evertsoord en America (Mariapeel) hun inkomen kwijt kunnen raken. „Ze verliezen hun bedrijf. Bovendien: grond waar je niks op mag, is weinig waard. Dus van een pensioen is ook geen sprake meer.” De maatregel schaadt volgens hem onze voedselproductie. „Dit valt niet meer uit te leggen aan zowel boeren als burgers.”
Groot drama
In dagblad De Limburger geven boeren aan de beregeningseisen als een heel groot drama te ervaren. „Als ik mijn percelen niet meer kan beregenen is mijn grond en mijn bedrijf hier niets meer waard”, onderstreept akkerbouwer Pieter van der Asdonk uit Meijel op een steenworp afstand van De Groote Peel.
Hij stelt dat hij normaliter niet heel veel beregent, maar dat hij wel over water moet kunnen beschikken op die momenten dat het nodig is, zoals bijvoorbeeld tijdens de knolzetting van de aardappelen of als de tarwe de graankorrels aanzet. Als hij straks geen extra water meer mag oppompen, is het voor hem einde verhaal. „Dan moet ik hier stoppen. Dit zijn dure teelten. Ik kan het risico niet nemen dat het gewas straks staat te verpieteren zonder dat ik iets kan doen”, aldus Van der Asdonk tegenover De Limburger.
Pachten
Voormalige akkerbouwer Hay Geurts (61) bij de Mariapeel in America voelt zich door het voorbereidingsbesluit gepakt. Hij verpacht zijn land voor de teelt van mais, bieten, lelies en aardappelen. Hij vraagt zich hardop af wie zijn grond nog wil pachten als ze de waterputten niet meer mogen gebruiken.
Hij voelt zich gepakt omdat juist de boeren rond de Peelvenen zich de afgelopen twintig jaar volop hebben ingezet om water vast te houden ten gunste van het veenmos. Zo hebben ze stuwen geplaatst en passen al vele jaren regelbare drainage toe. Daardoor houden ze in de bufferzones juist heel veel extra water vast.