Nieuwe opslag en winkel kaasboerderij Schellach geopend

De bouwwerkzaamheden hebben ongeveer een jaar vertraging opgelopen doordat materialen en menskracht niet tijdig voor handen waren. Daarom roemde Polman het uithoudingsvermogen van de familie: „Schellach heeft zijn Heerlijkheid terug. Daar kunnen jullie trots op zijn.”
En trots zijn ze. Na vier jaar plannen maken werd begin 2021 begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. Een nieuw stenen pand verrees naast het oude. Het agrarisch kinderdagverblijf van De Maneblussertjes opende daar al in september. Dagelijks worden daar 32 kinderen opgevangen. En in december kon de pekelbak voor de kazen in gebruik worden genomen. In de ruimte daarnaast wordt de kaas gesneden en vacuüm verpakt. In de nieuwe kaasopslag, die drie keer zo groot is als de vorige, kan de familie Mesu alle zelfgemaakte kazen kwijt. Els Mesu vertelt dat tot die tijd een deel van hun kazen in een opslag in Utrecht lagen, waardoor je toch minder zicht had op je voorraad. Zij is samen met haar zus Marja en zoon Robbie eigenaar van het bedrijf.
Kaasrobot keert de kazen
Achterin de kaasopslag keert de speciaal voor Schellach ontwikkelde kaasrobot dagelijks de kazen. „De machine zorgt ook voor het poetsen van de kazen en voorziet ze van een laagje coating,” legt Els uit. „De robot ‘doet’ zestig kazen in dertien minuten. Daar kan een mens niet tegenop werken. RMA-Techniek uit ’s-Heer Arendskerke (ZL) heeft de robot speciaal voor ons ontwikkeld.”
Als laatste verhuisde de winkel naar het nieuwe pand. Daar is een ruim assortiment boerenkaas, groenten, fruit en Zeeuwse streekproducten te koop.
Serrestal met weersensor
Kaasboerderij Schellach heeft sinds 2012 een serrestal met wanden die voorzien zijn van een weersensor. Bij slecht weer gaan de wanden naar beneden, bij goed weer omhoog. De tachtig melkkoeien en de circa tachtig stuks jongvee kunnen zelf bepalen of ze in de stal of buiten willen zijn. In de stal zorgt een robot voor het wegvegen van de mest en melken gebeurt op een carrousel, waarop 24 koeien tegelijk passen. Door de chip van de koeien is precies duidelijk hoeveel melk elk dier geeft. Zes dagen per week wordt ruim 1800 liter melk per dag verwerkt tot 200 kilo Schellach kaas.
Kringloop landbouw
Schellach heeft 87 hectare landbouwgrond, waarvan 40 hectare in gebruik is als grasland voor de koeien. Daarnaast worden ook tarwe, mais, suikerbieten en luzerne verbouwd. „Een deel van het graan gaat naar de molen in Biggekerke en daarna naar bakker Schrieks die er brood voor ons van bakt. Een ander deel is voer voor de koeien,” legt Els uit. „De gedroogde luzerne voeren we aan onze koeien. De mest gaat naar het land en wordt in gedroogde vorm gebruikt als een soort turf voor de ligbedden van de koeien. Zo zijn we zelfvoorzienend: de zo geprezen kringlooplandbouw. We hopen dat in Nederland, door de oorlog in Oekraïne, de ogen eens open gaan en dat mensen inzien dat de boeren nodig zijn en niet alles uit het buitenland gehaald moet worden.”

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Kaasboerderij Schellach