Liveblog stikstof: RIVM: ‘Ministerie stelde percentages vast', Landelijke actiedag 22 juni in gemeente Barneveld
18 juni: FDF kondigt harde acties aan
In een interview in De Volkskrant kondigt FDF-voorman Mark van den Oever harde acties aan. De FDF zou bijvoorbeeld snelwegen willen blokkeren, optrekken naar Schiphol, of de voedselvoorziening willen blokkeren om zo de stikstofplannen van het kabinet tegen te houden.
17 juni: Zuivelsector unaniem, plannen zijn onrealistisch en ongewenst
De afgelopen dagen brachten steeds meer partijen uit de zuivelsector een statement over de stikstof aanpak van het kabinet naar buiten. Onrealistisch, ongewenst, onnodig en niet effectief concluderen de verschillende ketenpartijen unaniem. De zuivelsector bundelt meer dan ooit haar krachten. „De stapeling van de diverse aangekondigde maatregelen waar de zuivelketen mee te maken heeft vraagt om integrale oplossingen”, stelt ZuivelNL in haar verklaring. En daarbij kijkt de sector niet alleen naar de gevolgen van het beleid voor de melkveehouders, maar ook naar de leefbaarheid van het platteland en de mogelijkheden om ook in de toekomst voldoende en duurzaam voedsel te kunnen blijven produceren.
17 juni: RIVM: ‘Ministerie stelde percentages vast'
Niet het RIVM maar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft merendeels bepaald hoeveel emissiereductie er in de Nederlandse Natura 2000-gebieden moeten plaatsvinden. De RIVM heeft alleen bepaald hoeveel reductie er moet plaatsvinden in de transitiegebieden (47 procent). Maar de overige percentages - van 12 tot 95 procent - komen uit de koker van ministers Staghouwer en Van der Wal. RIVM-deskundige Kees van Luijk zegt in een briefing aan de Tweede Kamer dat het RIVM tot andere percentages zou zijn gekomen. Als voorbeeld noemt Van Luijk dat het ministerie van LNV ook een stikstofreductie van 95 procent nastreeft in Natura 2000-gebieden zonder stikstofprobleem.
De RIVM-deskundige nam tijdens de briefing ook de gelegenheid om het misverstand recht te zetten dat het RIVM niet zou meten maar enkel met modellen zou werken. Het instituut meet de landelijke luchtkwaliteit door heel Nederland en meet ammoniak in natuurgebieden. Maar metingen tonen enkel de situatie op een bepaalde locatie, maar geven geen inzicht in waar de depositie vandaan komt, wat de toekomstige ontwikkelingen zijn, en wat het effect is van een maatregel. Modellen doen dat wel. Lees hier het volledige artikel.
17 juni: Barneveld nog geen besluit over toestaan landelijke actiedag
Gemeente Barneveld gaat maandag bepalen of het boerenprotest in Stroe kan doorgaan. Dat heeft de gemeente gezegd na overleg met Henk Bleker van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Maandag wordt er gekeken of de organisatie van het protest de voorwaarden zodanig heeft ingevuld dat de demonstratie door kan gaan.
17 juni: Landelijke actiedag 22 juni in Barneveld
De landelijke actiedag zal plaatsvinden bij een boer in Stroe (gemeente Barneveld). Dat heeft Jeroen van Maanen aangekondigd. Van Maanen is zelf melkveehouder in Zeewolde (FL) en zit tevens in het dagelijks bestuur van de Nederlands Melkveehouders Vakbond (NMV). Donderdagmiddag is er overleg geweest tussen de gemeente Barneveld, vertegenwoordigers van boerenorganisaties en de politie over het boerenprotest op 22 juni. De gemeente heeft aangegeven het protest te willen facciliteren maar wacht nog op een formele aanvraag.
17 juni: ProRail vindt dat dieseltrein moet verdwijnen, boeren hebben een punt
Afgelopen dinsdagavond (14 juni) blokeerden boeren het spoor bij station Lichtenvoorde-Groenlo in Lievelde (GD) en legden ze twee dieseltreinen aan een ketting. Dat deden ze om te voorkomen dat die treinen nog langer stikstof zouden uitstoten.
ProRail zegt op haar eigen website dat de boeren een punt hebben met het feit dat dieseltreinen moeten verdwijnen. ProRail zegt wel een dieseltrein minder uitstoot dan een auto. „Een dieseltrein is per reizigerskilometer een stuk milieu- en stikstofvriendelijker dan een auto met brandstofmotor", weet Jeroen Wesdorp, programmamanager capaciteitsontwikkeling bij ProRail. „De uitstoot van de dieseltreinen tussen Zutphen en Winterswijk staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer 1700 personenauto’s. En dat is een fractie van wat hier dagelijks aan auto’s passeert. Maar dat neemt niet weg dat we van de dieseltrein af willen."
16 juni: Stelling: Het wordt tijd voor harde acties tegen het voorgestelde stikstofbeleid
Het landelijk gebied van Nederland kan zich gaan opmaken voor grote veranderingen, die de provincies via kaders van het Rijk moeten gaan uitvoeren. Dat blijkt uit plannen van het ministerie die afgelopen vrijdag werden gepresenteerd. Agrio(uitgever van deze website) wil graag van u weten hoe u tegen het voorgestelde stikstofbeleid beleid aankijkt. Laat het ons weten door te stemmen op onze stelling.
16 juni: Provincie Overijssel zet eigen stikstofplannen door
Het provinciebestuur van Overijssel ziet weinig in de plannen van het kabinet met betrekking tot stikstofreductie. De provincie vind de plannen van de minister niet passend en twijfelt over de betaalbaarheid. Het ontbreekt volgens de provincie aan perspectief voor de landbouw en de doelen per gebied zijn niet realistisch. Reden genoeg volgens Overijssel om door te gaan met haar eigen stikstofaanpak.
16 juni: Overheid publiceert gedetailleerde stikstofkaarten
Het ministerie van LNV heeft per provincie kaarten gepubliceerd met de richtinggevende emissiereductiedoelstellingen. De kaarten laten op een meer gedetailleerd niveau de emissiereductiedoelstellingen zien.
Bekijk hier de kaart van Drenthe.
Bekijk hier de kaart van Flevoland.
Bekijk hier de kaart van Friesland.
Bekijk hier de kaart van Gelderland.
Bekijk hier de kaart van Groningen.
Bekijk hier de kaart van Limburg.
Bekijk hier de kaart van Noord-Brabant.
Bekijk hier de kaart van Noord-Holland.
Bekijk hier de kaart van Overijssel.
Bekijk hier de kaart van Utrecht.
16 juni: Bezoek minister aan Renswoude gaat niet door
Het bezoek van landbouwminister Henk Staghouwer aan een boerenbedrijf in Renswoude (UT) morgen gaat niet door. Zijn partij zegde het bezoek om veiligheidsredenen af. De Christen Unie liet bij de NOS weten dat de boer, waarbij de minister op bezoek zou gaan steeds meer intimerende berichten kreeg over het bezoek. En daarom zijn veiligheid misschien niet meer gegarandeerd zou kunnen worden.
In plaats van minister Staghouwer gaan partijleider Gert Jan Segers en kamerlid Pieter Grinwis nu morgen op bezoek om in gesprek te gaan met de boer.
16 juni: Staghouwer spreekt met boeren in Forum Groningen
Woensdagavond sprak minister Staghouwer met Groningse boeren over de toekomst van de Groningse boer. Akkerbouwer Jarno Rietema (tevens voorzitter van Gronings Agrarisch Jongeren Kontact) sprak de minister aan op gebrek aan perspectief meldt RTV Noord. Ook vindt de akkerbouwer dat er eerst een oplossing moet komen voor PAS-Melders. Staghouwer gaf aan hen de ruimte te willen bieden voor door versnelde legalisering, maar heel snel zou dat niet gaan. ‘Stikstofruimte ontstaat pas wanneer bedrijven zijn opgekocht’, zei hij. Dat is iets wat nog veel tijd gaat kosten.
Buiten het provinciehuis van Groningen stonden enkele boeren met trekkers klaar. Tot een gesprek met die boeren buiten komt het niet. Enkele bezoeken van de minister aan boerenbedrijven in Groningen gingen woensdag niet door vanwege veiligheidsissues.
Veldpost sprak gisteren voor het gesprek met Rietema.Lees dat interview via de link.
15 juni: Sectorpartijen, inclusief LTO, vormen één vuist bij demonstratie 22 juni
Belangenorganisaties uit de landbouw trekken samen op in aanloop naar het grote protest van 22 juni ergens in het midden van het land. Volgens actiegroep FDF is daar door de achterban om gevraagd en vervolgens tijdens een vergadering over gestemd. Er lijkt hiermee gehoor te worden gegeven aan een oproep van Agractie om samen op te trekken.
Lees hier het volledige bericht en bekijk de vlog van FDF over het protest op 22 juni.
15 juni: ProRail en Arriva overwegen aangift tegen treinblokkade
Spoorbeheerder ProRail en vervoersbedrijf Arriva bereidt een aangifte voor tegen de boeren die dinsdagavond 14 juni een spoorwegovergang blokkeerden in Lievelde (GD). ProRail laat op haar website weten dat ze voor vrijheid van meningsuiting en het recht op te demonsteren is, maar ‘kan als spoorbeheerder echter niet toestaan dat de spoorwegwet daarbij wordt overtreden en zeker ook niet dat de veiligheid in het geding komt. Wij willen dat politie daarom onderzoek doet naar de toedracht en bereiden samen met Arriva aangifte voor‘, aldus de verklaring van ProRail.
Tientallen Achterhoekse boeren legden dinsdagavond het treinverkeer bij station Lichtenvoorde-Groenlo in Lievelde stil als protest tegen de aangekondigde stikstofplannen van het kabinet. Het is de actievoerders een doorn in het oog dat de dieseltreinen van Arriva op het traject Winterswijk - Zutphen dwars door een Natura 2000-gebied rijden.
15 juni: RIVM licht stikstofreductiedoelen toe
Het RIVM gaat morgen van 18.00 tot 20.00 uur in de Tweede Kamer de regionale reductiedoelen voor stikstof die afgelopen vrijdag door het kabinet bekend zijn gemaakt toelichten. Thom van Campen van de VVD deed daar een verzoek toe afgelopen dinsdag en die is gesteund door D66, CDA, SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en BoerBurgerBeweging.
15 juni: CDA-afdelingen Peelgebied: ‘Kabinet lijkt totaal de weg kwijt’
Diverse afdelingen van het CDA in Brabant en Limburg hebben in een gezamenlijk statement gereageerd op de plannen van het kabinet. Ze zijn niet erg blij met de plannen en roepen de Tweede Kamerfractie van het CDA op ‘geen verantwoordelijkheid’ te dragen voor deze doelen. De afdelingen zijn bang dat de uitvoering van de doelen, alleen maar ten koste gaat van de inwoners in het gebied.
Ook wordt er getwijfeld aan de haalbaarheid van de reductiedoelen. Werkgroep Behoud de Peel zegt hierover: „Al zou je de gehele land- en tuinbouwsector in een straal van 10 kilometer rondom de Peel op kopen, dan zit je nog maar op een stikstofafname van 25 procent.”
15 juni: 'Demonstrerende boeren deden juridisch niets verkeerd'
De boeren die vrijdagavond bij minister Van der Wal demonstreerden, hebben juridisch niets verkeerd gedaan. Dat vertelde staatssecretaris van veiligheid en justitie Eric van den Burg in de Tweede Kamer. „Het is intimiderend, en wat er gebeurd is is onacceptabel, maar wel binnen de grenzen van de wet."
De staatssecretaris gaat ervan uit dat de protesten van volgende week woensdag op een ordentelijke manier zullen verlopen, en dat de boeren zich aan de aanwijzingen van de politie zullen houden. „Dat hoort zo in een democratie als de Nederlandse."
Lees het volledige verslag hier.
15 juni: SGP Overijssel: ‘De boodschap is harder dan hard en pijnlijker dan pijnlijk’
Fractievoorzitter SGP Overijssel Dirk van Dijk is geschrokken van de inhoud van de stikstofbrief van de minister, laat hij weten in een schriftelijke reactie. Hij benadrukt dat de brief juist de onzekerheid bij de boeren vergroot, in plaats van dat deze weggenomen wordt. SGP Overijssel verbaasd zich over het feit dat nu ook de NatuurNetwerkNederland gebieden bij de aanpak worden betrokken. Volgens de partij is dat in strijd met eerdere afspraken over de gebieden.
Verder geeft de partij aan dat zij tegen het gedwongen uitkopen van boeren blijven. „Voor mensen die vrijwillig stoppen moet er ruime financiële compensatie komen. Maar voor de blijvers willen wij een langjarig perspectief zodat ze kunnen blijven ondernemen”, aldus fractievoorzitter Van Dijk.
Lees hier de volledige reactie van Dirk van Dijk namens SGP Overijssel.
15 juni: Van der Tak: Geen Haagse dictaten!
Voorzitter van LTO Nederland Sjaak van der Tak zegt dat de stikstofplannen van het kabinet het aanbod van voedsel in de supermarkten wezenlijk gaat veranderen. De beoogde reductiepercentages van minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) in en rond natuurgebieden zetten de beschikbaarheid van Nederlands voedsel op de tocht, betoogt Van der Tak, die de plannen een kaalslag van het platteland vindt. „Het merendeel wordt binnen zo’n 800 kilometer afgezet, gewoon in Europa. Een kaalslag van de productie in hele regio’s zal er voor zorgen dat zowel in binnen- als in buitenland het schap er anders uitziet. Ook nu al worden producten die uitstekend in Nederland kunnen worden gemaakt vanwege de lagere kosten uit het buitenland geïmporteerd. De aankondigde plannen, die het einde voor veel boeren en tuinders betekenen én de blijvers met extra kosten opzadelen, zullen dit versterken.”
De stikstofaanpak is een voorbeeld van een opeenstapeling van regels die 'helemaal los staan van de realiteit'. LTO pleit daarom in de persoon van Van der Tak dat de stikstofplannen worden herzien. „Dat betekent een stevige bijsturing van de stikstofplannen. Met ruimte voor innovatie, een democratisch proces van onderop, en oog voor de voorstellen vanuit de samenleving waarmee de stikstofreductie wordt versneld. Geen Haagse dictaten dus!”
15 juni: Agrifirm: ‘Stikstofplannen zorgen voor maatschappelijke ontwrichting’.
De ministers van LNV en Stikstof hebben onvoldoende nagedacht over de maatschappelijke ontwrichting en de uitvoerbaarheid van de door hun gepresenteerde stikstofplannen. In een reactie zegt coöperatie Agrifirm zich grote zorgen te maken over het proces: de snelheid, de omvang en de onzekerheid voor de boeren en telers.
Volgens Agrifirm leiden de gepresenteerde plannen tot grote onrust bij haar medewerkers en leden. „De uitdagingen voor boeren en telers in bepaalde regio’s zijn enorm. Boerenbedrijven, waar vaak al generaties lang wordt geboerd, worden met de plannen in één pennenstreek van de kaart geveegd. En dat op een schaal die ongeëvenaard is in Nederland”, aldus de coöperatie. Volgens haar vragen transities tijd en die tijd is er volgens de plannen van de overheid niet. Tegelijkertijd heeft de agrarische sector een lange traditie van geslaagde innovaties. Met als resultaat om maatschappelijke opgaven in te passen in de boerenbedrijfsvoering.
Door de uitwerking van de huidige wet- en regelgeving is innovatie echter bijna onmogelijk te implementeren in de praktijk. Agrifirm roept het kabinet dringend op om zorgvuldigheid en respect voor de Nederlandse boeren en telers het leidende criterium zijn bij de verdere uitwerking van deze plannen. Besteed heel veel tijd en aandacht aan de realisatie van innovatie in de praktijk. Dit vraagt om de juiste aanpak en een structureel andere werkwijze voor de samenwerking tussen de overheid en de agrarische ondernemers.
15 juni: Staghouwer: helpen met verplaatsen is de maximale handreiking
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer ging gisteren bij Op1 onder meer in gesprek met jonge melkveehouder Marije van Velthoven. Daar vertelde de minister dat de stikstofplannen betekenen dat er hoe dan ook boeren gaan verdwijnen en dat de overheid de blijvers wil begeleiden naar een extensievere manier van boeren. Daaronder valt kringlooplandbouw en het stimuleren van korte ketens. Wanneer het over het bedrijf van Van Velthoven gaat, gaat Staghouwer specifiek in op bedrijfsverplaatsing. Het ondersteunen van deze verplaatsing noemt Staghouwer de maximale handreiking.
15 juni: Van Haga en BVNL willen dat provinciebesturen zich tegen stikstofdoelen keren
Als het aan Tweede Kamerlid Wybren van Haga en de BVNL-Statenleden Pestman (GR), De Bie (NB) en De Kok (GD) ligt, verlenen de provinciebesturen nul medewerking aan de stikstofdoelen van minister Van der Wal. Van Haga noemt de vorige week gepresenteerde plannen een uitsterfbeleid, een ramp voor boeren en een onherstelbaar ingrijpen in het plattelandsleven. Van Haga en de BVNL-Statenleden drukken deze boodschap met name op de borst van VVD- en CDA-gedeputeerden. “Vanuit deze partijen [VVD en CDA] klinkt een luide roep om te stoppen met deze stikstofwaanzin. Ga als provinciaal bestuurder voor deze mensen staan.”
14 juni: Boeren leggen treinverkeer plat in Achterhoekse Lievelde
Tientallen Achterhoekse boeren hebben dinsdagavond het treinverkeer bij station Lichtenvoorde-Groenlo in het Gelderse Lievelde (GD) stilgelegd als protest tegen de aangekondigde stikstofplannen van het kabinet. Omdat de treinen op het traject Winterswijk - Zutphen op diesel rijden en door een Natura 2000-gebied komen, zijn de actievoerders van mening dat dit niet kan.
Twee treinen werden rond 20.30 uur op station Lichtenvoorde-Groenlo in Lievelde aan een ketting gelegd. Daarnaast blokkeerden trekkers de overwegen aan beide kanten van het station. Daardoor was er tijdelijk geen treinverkeer mogelijk tussen Vorden en Winterswijk. De passagiers die door het protest in Lievelde waren gestrand, werden door de actievoerders en symphatisanten met elektrische auto's naar de plaats van bestemming gebracht.
De actie werd georganiseerd door Boeren Samenwerking Achterhoek (BSA), een organisatie die is opgericht door Thijs Wieggers uit Mariënvelde (GD) en Rutger van Lier uit Halle (GD). Laatstgenoemde vond dat de sfeer ter plekke gemoedelijk was. „Reizigers vonden het heel attent dat wij ze naar huis lieten brengen met de auto", vertelt hij na afloop van de actie. Ook het treinpersoneel kon leven met de actie. „We hebben even een praatje gemaakt met de machinist en uitgelegd wat we gingen doen. Hij kon er wel om lachen", vertelt Van Lier.
14 juni: Provinciebestuur Friesland 'onaangenaam verrast'
Het Friese provinciebestuur (Gedeputeerde Staten) ziet de stikstofplannen van ministers Van der Wal en Staghouwer niet zitten. De provincie wil vasthouden aan de eigen stikstofaanpak. 'We zijn onaangenaam verrast door de maatregelen die u heeft gepresenteerd en het onvolkomen proces daar naar toe', schrijft gedeputeerde van stikstof Klaas Fokkinga (FNP) in de brief.
De provincie is het niet eens met bepaalde gebieden waar flink stikstof gereduceerd moet worden. 'We zijn onaangenaam verrast door de grote reductieopgaven op de Waddeneilanden, langs de Waddenkust, Usselmeerkust, in Zuidwest Fryslan en het Veenweidegebied.'
Op de Waddeneilanden moet zoveel stikstof worden gereduceerd dat er nauwelijks meer melkveehoduerij mogelijk is. Fokkinga: 'Het kan vanuit dit perspectief niet zo zijn dat er met de huidige richtinggevende doelen geen ruimte meer is voor melkveehouderij op de eilanden en in de rest van het Waddengebied.' Lees hier wat de provincie verder vindt van de kabinetsplannen.
14 juni: Overijsselse plattelandsstichting vreest impact stikstofplannen
De Overijssels stichting Stimuland is zeer bezorgd over de aangekondigde stikstofplannen van de ministers Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Van der Wal voor Natuur en Stikstof. 'De impact van deze plannen op de agrarische sector en leefbaarheid van het platteland is te ingrijpend', schrijft de organisatie die zich inzet voor een leefbaar Overijssels platteland.
Ingrid Jansen, directeur van Stimuland, vindt het onbegrijpelijk dat de voorgestelde maatregelen alleen zijn gericht op de landbouw. „Het is voor ons onverteerbaar dat er pas vanaf 2023 richtinggevende doelen worden gesteld voor andere sectoren zoals mobiliteit en industrie. Dit doet geen recht aan het uitgangspunt van het coalitieakkoord dat alle sectoren evenredig moeten bijdragen. Dit zien boeren ook. Dit draagt daarom niet bij aan het draagvlak voor het beleid. Los gezien van het (geopolitieke) belang wat de landbouw heeft in de voedselvoorziening en leefbaarheid van het platteland", zegt Jansen.
De stichting ondersteunt onder meer veehouders in de buurt van een natuurgebied in Wierden (OV). In de gebiedsprocessen en gebiedsplannen moet de landbouw volwaardig worden meegenomen, vindt de organisatie. Stimuland constateert dat in deze processen voornamelijk belangenorganisaties aan tafel zitten en de stem van individuele bewoners en boeren onvoldoende geborgd is. Jansen: „Er is een enorme pot geld beschikbaar maar waar gaat dat geld heen? Het is belangrijk om oog te hebben voor de individuele bewoners en agrarische ondernemers in de gebieden zelf. Dat zij worden aangesproken, en worden uitgenodigd en verleid om mee te doen." Lees hier de hele reactie van Stimuland op de stikstofplannen.
14 juni: CDA-fractie eist aanpassingen stikstofplannen
De landelijke CDA-fractie gaat niet mee met de plannen van het kabinet voor de manier om stikstof te reduceren. Volgens de regeringspartij (dat onderdeel uitmaakt van het kabinet dus) is er teveel onrust ontstaan bij provinciale fracties. „Binnen het CDA staat niet ter discussie dat er iets moet gebeuren, maar we zullen pleiten voor aanpassingen", zegt Tweede Kamerfractievoorzitter Pieter Heerma tegenover de NOS.
Heerma noemt onder meer innovatie en zegt ook dat er breder gekeken moet worden naar onder meer luchtvaart en industrie. „Het hele plaatje moet worden bekeken."
14 juni: Pluimveevertegenwoordigers boos: 'Plannen zijn totale waanzin'
NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat is woedend over de stikstofplannen van het kabinet. „Door de plannen verdwijnt 80 procent van de pluimveebedrijven uit Nederland”, schat hij in.
„Met één pennenstreek worden hardwerkende familiebedrijven de nek omgedraaid. Het ministerie van Landbouw heeft niet in de gaten hoeveel banen dit gaat kosten”, stelt de NVP-voorzitter. De hele periferie om de pluimveehouderij wordt ook zwaar getroffen volgens Oplaat. „Achter elke boer zitten tien banen. Wat doen de stikstofplannen met de totale economie en de leefbaarheid op het platteland? Het is totale waanzin.”
LTO/NOP-voorzitter Kees de Jong ziet de plannen ook niet zitten: „Als LTO hebben we ruim een jaar gelden een alternatief neergelegd in Duurzaam Evenwicht samen met andere belangenbehartigers en natuurorganisaties. Een plan dat goed is doorgerekend. Met die voorstellen heeft LNV niets gedaan. LVN zegt nu; zo gaan we het doen. Dit lijkt nergens op."
14 juni: Tweede Kamerlid Thom van Campen (VVD) verdedigt stikstofbeleid kabinet
Tweede Kamerlid Thom van Campen verdedigde afgelopen zaterdag tijdens het VVD-congres de kabinetsplannen over stikstof. Dat deed hij door te zeggen dat de ‘kwetsbare natuurgebieden in een hele slechte staat zijn’ en ‘we 15 jaar achterstallig onderhoud moeten inhalen’. Bekijk hier de video over het congres.
14 juni: Foodvalley: „De plannen zullen het uiterste vragen van de veerkracht van onze boeren”
Wethouder van de gemeente Ede Jan Pieter van der Schans ziet dat het nieuws over de nieuwe reductiedoelstellingen hard aan komt bij in de boeren in de Foodvalley regio. Hij noemt de doelstellingen in het gebied ‘ontzettend hoog’ en dat deze gaan leiden tot een andere omvang van de agrarische sector.
De regio wil er alles aan gaan doen om de boeren te ondersteunen, wel roepen ze het kabinet op daar ruimte voor te bieden. „Er is individuele begeleiding nodig voor boeren die willen stoppen, en er is individuele begeleiding nodig voor boeren die willen doorgaan”, aldus wethouder Van der Schans.
Lees hier zijn volledige reactie namens de regio Foodvalley.
13 juni: ‘Zware boodschap voor boeren’
CDA-Kamerlid Derk Boswijk ziet in de plannen van het kabinet een zware boodschap voor veel boeren, die buiten hun schuld al lange tijd in onzekerheid leven. Hij reageerde in een bericht op de website van het CDA op de plannen van de ministers Van der Wal en Staghouwer. „De stikstofaanpak van het kabinet levert niet de duidelijkheid waar veel boerenfamillies op wachten”, aldus Boswijk.
Moment
Het Kamerlid is blij dat minister Van der Wal in haar brief het belang van een evenredige bijdrage van alle sectoren herhaalt. Toch is hij kritisch. „Het is jammer dat pas na de zomer duidelijk wordt welke maatregelen er worden genomen voor de industrie, luchtvaart en mobiliteit.” Boswijk vind dat deze maatregelen op hetzelfde moment als de stikstofplannen gepresteerd hadden moeten worden.
Verbazing is er bij het CDA als het gaat over de bereking voor 95 procent emissiereductie voor Natuur Netwerk Nederland-gebieden.„Hier is nog nooit sprake geweest. Des te meer omdat boeren is toegezegd dat deze status geen belemmering zou gaan vormen voor hun activiteiten.” Boswijk schrijft dat hij voornemens is om dit punt in het komende debat aan de orde te stellen.
Gebiedsprocessen
CDA benadrukt het belang van een gelijkwaardige positie van boeren aan de gebiedstafel. „Pas later horen we hoe dit concreet ingevuld gaat worden. Dat is voor het CDA te laat, aangezien de gebiedsprocessen al begonnen zijn of op het punt staan te beginnen”, zegt het Kamerlid.
In zijn reactie gaat hij ook in op de brief van minister Staghouwer over het perspectief voor agrarische ondernemers. Voor het CDA is het verbeteren van het verdienmodel voor de boer een essentieel onderdeel van deze aanpak. Hiervoor moet de positie van de agrarische sector in de keten versterkt worden, vindt Derk Boswijk. „De brief van de minister blijft op dit punt nog te vaag over de vraag hoe we die verantwoordelijkheid in de keten gaan vormgeven.”
Concrete maatregelen
Hij is blij dat de minister in zijn brief ingaat op het belang van landschapsgronden, die als buffers kunnen dienen rond Natura 2000-gebieden. „Het is om goed te lezen dat de minister de essentie daarvan begrijpt.” Wel roept hij de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om te werken aan concrete maatregelen, die in de brief vaak nog ontbreken, vindt Boswijk.
In zijn conclusie roept Boswijk zijn collega‘s in de Tweede Kamer en andere opniemakers op om het debat over de toekomst van het platteland op basis van inhoud en respect te voeren. „In plaats van met platte vooroordelen en achterhaalde aannames.” Hij benadrukt daarnaast dat gesprekken met mensen uit de praktijk en sector essentieel blijven.
13 juni: CDA Gelderland ziet stikstofplannen niet zitten
De CDA fractie in Gelderland vreest dat het gepresenteerde plan van de minister voor een kaalslag op het platteland gaat zorgen. Dat laat CDA-statenlid in Gelderland Daisy Vliegenhart in een reactie aan Agrio weten. Vliegenthart spreekt van een ‘bizarre opgave’ om deze plannen provinciaal uit te werken.
Ook de Gelderse economie zal geraakt worden door de maatregelen verwacht het statenlid. „Foodvalley staat bekend om de innovaties op het gebied van duurzame en gezonde voeding. De basis zijn de boeren, zij zijn verantwoordelijk voor onze voedselvoorziening en verdienen een toekomstperspectief”, aldus Vliegenthart.
13 juni: ‘Dit stikstofbeleid is niet uitvoerbaar’
CDA Noord-Holland vindt de boodschap van het kabinet voor sommige gebieden keihard. Vooral voor de boeren en het toekomstperspectief voor hun bedrijf. Fractievoorzitter van CDA Noord-Holland Dennis Heijnen vindt dat de richtgevende doelen een te grote impact hebben op de boeren, en dat er ook meer gekeken moet worden naar de bijdrage van andere sectoren.
Woordvoerder landbouw en stikstof Willemien Koning geeft aan dat wat haar betreft de huidige plannen in de provincie worden bijgestuurd. Ze vindt tevens dat er een aantal uitgangspunten in de gebiedsgerichte aanpak niet kloppen, bijvoorbeeld het gebruik van de KDW.
Lees hier de uitgebreide reactie van de CDA fractie in Noord-Holland.
13 juni: DAJK mist het perspectief voor de blijvers
Het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK) merkt dat de plannen een flinke impact hebben op de jonge boeren in de provincie. „Jongeren gaan echt twijfelen of ze nog wel boer willen en kunnen worden.” Dat zegt DAJK-voorzitter Tom ten Kate, zelf melkveehouder in Koekange.
Wat het DAJK vooral mist in de plannen is de focus op blijvers. Daarbij hoort het vlottrekken van de vergunningverlening voor PAS-melders, maar ook duidelijkheid over welke maatregelen boeren kunnen nemen om aan de reductiedoelstellingen te voldoen. „We weten nu dat er flinke reductiedoelstellingen zijn die verschillen per gebied. Het is voor veel boeren alleen nog niet duidelijk hoe ze die doelen moeten gaan halen.”
Lees in dit nieuwsbericht de uitgebreide reactie van het DAJK.
13 juni: CDA en VVD Overijssel niet blij met stikstofplannen van de minister
De fracties van CDA en VVD in Overijssel zijn niet blij met de stikstofplannen van minister Van der Wal. Landbouwwoordvoerder Jeroen Piksen van CDA Overijssel is bang dat het gepresenteerde beleid alleen maar een averechts effect zal hebben. Piksen benadrukt verder dat de minister ook dit moment had moeten aangrijpen om plannen voor andere sectoren te presenteren, maar deze komen pas na de zomer.
Collega landbouwwoordvoerder Wim Tutert van de VVD is ook kritisch op de plannen van zijn partijgenoot. De fractie steunde daarom ook de motie die werd ingediend op het partijcongres, afgelopen zaterdag. VVD Overijssel is blij dat deze motie is aangenomen.
Lees in dit nieuwsbericht meer over de reactie van de CDA-VVD statenfracties in Overijssel.
13 juni: VVD kijkt terug op een bewogen weekeinde
VVD, de partij van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), hield één dag na de presentatie van de stikstofplannen het partijcongres in Halfweg (NH). Op het congres werd zaterdag een motie aangenomen waarbij de Tweede Kamerfractie wordt opgeroepen om het stikstofbeleid bij te sturen. Lees in dit nieuwsbericht meer over het VVD-congres.
13 juni: Stichting Stikstofclaim bereidt zich voor op 'een lange juridische strijd'
Stichting Stikstofclaim (SSC) gaat er alles aan doen om de stikstofplannen te dwarsbomen. Volgens de belangengroep is er sprake van 'een sanering van het platteland zonder dat duidelijk is wat van natuurwinst dat gaat opleveren'. De partij met melkveehouder John Spithoven als voorman, bereidt al langere tijd juridische stappen voor tegen de overheid.
'Het bestuur van Stichting Stikstofclaim (SSC) zal zich blijven verzetten tegen het onrecht a.g.v. falend stikstofbeleid', schrijft de stichting. 'Samen met haar advocaten bereidt SSC zich voor op een lange juridische strijd, om de belangen van aangeslotenen te verdedigen. Waar recht tot onrecht wordt, wordt verzet tot plicht!'
Bekennen provincies kleur?
SSC doet ook een beroep op provinciale bestuurders. 'Het lijkt er op dat de gedeputeerden hun best gaan doen om de ministers gunstig te stemmen. Wanneer de sanering van het platteland begint en de boerengezinnen vertrekken, zullen zij dan als valse profeten spreken en hun handen in onschuld wassen? Omdat de provincie nu eenmaal niet anders kon en Rijksbeleid moest uitvoeren. Of bekennen GS en PS kleur en zorgen ze dat het NPLG wordt aangepast, gericht op werkelijke verbetering van de staat van de natuur, met maatwerk in de gebieden op basis van een goede diagnose in het veld? Mogelijk dat de provinciale verkiezingen van 15 maart de provinciale politici motiveert om het oor goed te luisteren te leggen bij de bevolking, die massaal achter hun boeren staat.'
Volgens Stikstofclaim worden de komende maanden, in aanloop naar de verkiezingen, cruciaal. 'Laten we onze mooie groene economie kapot maken? Staan we toe dat veehouders met hun gezinnen worden gedwongen te stoppen met het levenswerk van generaties, zonder dat duidelijk is welke natuurwinst dat oplevert? Of komt de gehele agri-en foodsector in actie?'
13 juni: Vervolg van liveblog 10 juni
In dit liveblog houdt de redactie van Agrio de ontwikkelingen met betrekking tot het stikstofbeleid bij. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en haar collega Henk Staghouwer (Landbouw) presenteerden afgelopen vrijdag plannen voor stikstofreductie in het landelijk gebied. De provincies moeten dat beleid gaan uitvoeren. In dit blog verzamelen we reacties en verwijzen we door naar onze nieuws berichten. Lees hier het vorige liveblog terug.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Tekst: Seb van Dijk
Seb is sinds 2018 redacteur van de Agrio-redactie Politiek en Beleid. In 2017 studeerde Seb af als zowel communicatiedeskundige als journalist aan Hogeschool Windesheim te Zwolle. Deze twee expertises zet hij dagelijks in bij het schrijven van artikelen, diverse coördinerende werkzaamheden en het ontwikkelen van nieuwe media.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Ellen Meinen, Ruth van Schriek