Tweede Kamerlid op bezoek in De Peel
Boswijk (CDA) vertelt in De Peel dat hij baalt van reductiekaart: ‘Slecht idee’
De gemeentelijke fracties uit Brabant en Limburg overhandigden aan Boswijk in Deurne (NB) een petitie, ondertekend door ruim dertig CDA-partijen uit het gebied. De strekking van de petitie is hetzelfde als het statement dat ze eerder hebben afgegeven. De stikstofplannen van het kabinet zijn onhaalbaar en zorgen voor een kaalslag op het Brabantse en Limburgse platteland, staat erin.
Gemiste kans
Ook Boswijk heeft zijn twijfels bij de manier waarop de plannen zijn gepresenteerd. „Zo’n kaart wordt dan gedropt en dan gaan alle boeren direct kijken waar hun boerderij ligt”, vertelde Boswijk, die landbouwwoordvoerder is voor het CDA in de Tweede Kamer. „Dat vond ik een slecht idee en vind ik nog steeds een gemiste kans, want nu ontstaat het gevoel dat hele gebieden worden leeg geveegd om stikstof te reduceren. Dat kaartje is er toch gekomen en we zien nu hoeveel onrust er is ontstaan.”
Na het rondetafelgesprek met de CDA-fracties uit De Peel (zowel uit Brabant als Limburg) en boeren uit de omgeving lichtte Boswijk zijn woorden verder toe. „Ik had liever gezien dat er een duidelijke routekaart zou komen met hoe we naar de doelstelling van vijftig procent stikstofreductie toewerken. Want aan die norm van vijftig procent wordt niet getornd, daar kan ik heel duidelijk over zijn. Alleen hoe we dat doel halen, dat kan volgens mij op verschillende manieren. Hoever mijn invloed reikt, moet blijken tijdens het stikstofdebat donderdag.”
Vier speerpunten
In de Tweede Kamer gaat Boswijk hameren op vier punten die volgens hem beter kunnen in de stikstofplannen. Hij vertelde dat aan tafel tegenover onder meer de fractievertegenwoordigers van Horst aan de Maas (LB) en Deurne (NB), toepasselijk in een weiland met de vleeszoogkoeien van de Deurnse familie De Wit grazend op de achtergrond.
De punten die Boswijk meeneemt in het debat zijn dat het leegvegen van gebieden een ‘no go’ is voor het CDA, dat er van de Kritische Depositie Waarde mag worden afgeweken als de situatie daarom vraagt, dat er ondersteuning moet komen voor boeren die doorwillen en willen innoveren en dat alle sectoren evenredig moeten bijdragen. Over dat laatste zei Boswijk na afloop: „Laten we eerlijk zijn, er is al veel bekend op welke manier de andere sectoren een bijdrage kunnen leveren. Daarvoor hoeft het kabinet echt niet te wachten tot na de zomer (dat is nu het plan, red). Dat had gelijk gekund en had een stuk rechtvaardiger gevoeld.”
Boswijk, de lokale CDA-fracties en de aanwezige boeren konden rekenen op landelijke belangstelling, zo was de NOS met een cameraploeg aanwezig in Deurne. De verhalen van drie jonge boeren, waaronder gastvrouw Marjolein de Wit (28) van het zoogkoeienbedrijf in combinatie met een kalverhouderij, gingen bij Boswijk door merg en been. De boeren vroegen om een langetermijnvisie. Boswijk: ,,Daarom is het belangrijk om te zorgen dat we niet alleen stikstof meenemen in de opgave, maar ook andere klimaatdoelen. Zodat we niet weer over vijf jaar op de stoep staan als overheid.”
Initiatiefnemers tevreden
De CDA-fracties wilden graag dat Boswijk een duidelijk standpunt inneemt over de land- en tuinbouw. „Zijn wij de schuldige, moeten wij als zondebok aan worden gewezen?”, vroeg Benny Munsters van CDA Deurne aan Boswijk. Het Tweede Kamerlid was duidelijk: „Nee, de boeren zijn niet schuldig. De overheid is schuldig. Verkeerd beleid heeft tot de uitdagingen geleid waar we nu voor staan. We hebben de boeren hard nodig om hier uit te komen, daarbij is geen ruimte en tijd voor polarisatie. Boeren kunnen een belangrijke rol vervullen in voedselproductie, landschapsonderhoud, natuurbeheer en innovatie.”
Boswijk beloofde zich ook in te gaan spannen om de harde deadline van 1 juli 2023 (dan moeten de provincies een plan indienen bij minister Van der Wal) van tafel te krijgen. De aanwezige voormalige burgemeester van Deurne Gerard Daandels. ,,Na het zomerreces gebeurt er weinig meer in de provincies, want dan komen de verkiezingen er al weer aan”, sprak hij.
Alex Janssen, raadslid voor CDA Horst aan de Maas, zat aan tafel bij Boswijk. Hij was blij met de antwoorden van zijn collega uit Den Haag. „De onzekerheid onder boeren is ontzettend groot. Ik ben dan ook blij dat Boswijk naar onze zorgen heeft geluisterd. Dat hij de boeren niet de schuld geeft, is voor ons heel belangrijk. Als dat antwoord anders waren geweest, hadden we het gesprek direct gestopt en waren we weggegaan. Maar gelukkig had hij oor voor onze grote zorgen.”