Oproep: maak bezwaar tegen beregeningsverbod Peelvenen
Vanwege een aanpassing in het Natura 2000-beheerplan Peelvenen hebben de provincies Limburg en Noord-Brabant vorige maand besloten dat boeren in de Deurnsche Peel, Mariapeel en Groote Peel bij droogte alleen mogen beregenen met grondwater onder bepaalde voorwaarden. Die regels gelden voor de komende twee jaar, daarna komt er een definitieve en strengere regeling. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en Limburg hebben daartoe het N2000 beheerplan Groote Peel, Deurnsche Peel & Mariapeel op een aantal onderdelen gewijzigd vastgesteld. Hierdoor vervalt de vrijstelling van de Wnb-vergunningplicht voor grondwateronttrekkingen voor open teelten.
Grote impact
De plannen hebben zeer grote nadelige gevolgen voor de boeren in het gebied. Dat stelt Jacqueline de Wit, juriste bij Arvalis. „Feitelijk komt het erop neer dat een beregeningsverbod wordt afgekondigd in de bufferzones, tenzij hiervoor specifiek een vergunning in het kader van de Nb-wet is verleend. Een onttrekkingstoestemming van vóór de referentiedatum 10 juni 1994 kan mogelijk ook een uitzondering op dit verbod vormen,” aldus De Wit. Om beregeningsmogelijkheden in deze gebieden ook voor de toekomst te behouden roepen LLTB, Arvalis en ROBA Advies ondernemers (individueel of collectief) op om vóór 6 juli een zienswijze tegen het ontwerp-wijzigingsbesluit in te dienen bij de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.
Bezwaar maken
Tot en met 5 juli 2022 ligt het ontwerp-wijzigingsbesluit ter inzage en kunnen zienswijzen worden ingediend. De LLTB, Arvalis en ROBA Advies roepen ondernemers, grondeigenaren en grondgebruikers in de bufferzones rond de natuurgebieden Groote Peel, Deurnsche Peel, Mariapeel en de Bult op om bezwaar te maken tegen het ontwerp-wijzigingsbesluit aangaande het Natura 2000 beheerplan Groote Peel, Deurnsche Peel & Mariapeel.
Inloopbijeenkomst
Op 22 juni van 17.00 tot 20.00 uur organiseren de provincies Limburg en Noord-Brabant een inloop-informatiebijeenkomst in de Gouden Helm aan de Oude Peelstraat 3 in Helenaveen. Op de avond staat de aanpassing van het Natura 2000-beheerplan Peelvenen centraal, en de beoogde overgangsperiode voor agrariërs. De provinciebesturen hebben gekozen voor een vrije inloopbijeenkomst om bezoekers te verspreiden.
Achtergrond
Vanwege een aanpassing in het Natura 2000-beheerplan Peelvenen hebben de twee provincies vorige maand besloten dat boeren in de Deurnsche Peel, Mariapeel en Groote Peel bij droogte alleen mogen beregenen met grondwater onder bepaalde voorwaarden. Die regels gelden voor de komende twee jaar, daarna komt er een definitieve en strengere regeling.
Andere bronnen
Er is veel discussie over de grondwateronttrekkingen rond de Peel. Door de provinciebesturen en Werkgroep Behoud de Peel wordt beregening door landbouw als belangrijke oorzaak van de verdroging gezien. De LLTB is het daar niet mee eens. De LLTB stelt dat de onttrekkingen voor beregening maar heel weinig invloed hebben. Ze verwijst daarbij naar studies waaruit blijkt dat er naast de landbouw meerdere (grootschalige) grondwateronttrekkingen van invloed zijn: industrie, drinkwatervoorziening en de bruinkoolwinning in Duitsland. Doordat al deze bronnen niet worden meegenomen ontstaat volgens de LLTB een onjuist beeld van de invloed van landbouwonttrekkingen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: LLTB, Arvalis, Provincie Noord-Brabant, Provincie Limburg