CZAV en Royal Koopmans lanceren Nedertarwe
Nedertarwe is ontwikkeld voor bakkers die lekker en duurzaam brood willen bakken met bloem en meel van hoog niveau en graan van dichtbij. Het graan komt van Nederlandse bodem en wordt door gecertificeerde en vooruitstrevende boeren, volgens richtlijnen duurzaam geteeld.
Bij Nedertarwe is duurzaamheid erg belangrijk. Gecertificeerde boeren verbeteren de biodiversiteit door akkerranden te voorzien van bloemenranden, de bodemkwaliteit te verbeteren en het effect van gewasbestrijdingsmiddelen te verminderen.
Kwaliteit verbeteren
De afgelopen tien jaar hebben beide partijen ingezet op het verbeteren van de kwaliteit van Nederlandse maaltarwe door middel van rassenonderzoek en kennisuitwisseling. Manager Granen, Zaden en Peulvruchten bij CZAV Jurriaan Visser legt uit: „Samen overleggen we hoe de rassen het beste geteeld kunnen worden en welke rassen daarvoor het meest geschikt zijn. Die informatie geven wij weer terug aan de teler om zo samen een mooi product en een mooie keten op te zetten.”
Inmiddels bestaat de helft van de melanges van Royal Koopmans uit tarwe van CZAV en is er een productlijn ontwikkeld met 100 procent Nederlandse maaltarwe. De Nederlandse maaltarwe komt binnenkort in de winkels van ambachtelijke bakkers onder de naam Nedertarwe.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: CZAV