Aa en Maas stelt onttrekkingsverbod in voor Zuid-Oost-Brabant
Het waterschap constateert grote verschillen in de grondwaterstanden en in de hoeveelheid water in sloten en beken. „Ten zuiden van Helmond viel dit jaar aanzienlijk minder regen dan in de rest van ons werkgebied", legt het uit. „Daar is het grondwaterpeil het laagst en zakt het water in sloten en beken weg."
Het waterschap voert water aan via de Maas en de Peelkanalen, maar dat is niet genoeg om de waterstand op het gewenste peil te houden. Daarom stelt ze een onttrekkingsverbod op oppervlaktewater in. Dat zal aanhouden totdat het waterpeil weer op niveau is.
Uitzonderingen
De volgende wateren en toepassingen zijn uitgezonderd van het verbod:
- De volgende beken, sloten en kanalen waar voldoende water in aanwezig is: Sambeekse uitwatering, Kanaal van Deurne, Helenavaart en de Zuid Willemsvaart door Helmond (traverse)
- Water gebruikt voor het blussen van branden
- Weidepompen voor het water geven aan vee
- Het onttrekken van water via peilgestuurde drainage
- Onttrekkingen voor bedrijfsmatige fruitteelt, groenteteelt, bloemen- en plantenteelt en bomenteelt. Voorbeelden van gewassen/teelten die niet als kapitaalintensief worden aangemerkt, en dus niet mogen worden beregend, zijn: grasland (inclusief graszoden), maïs, suikerbieten, aardappelen en granen.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Waterschap Aa, Maas