Regering mag stikstofbeleid doorzetten, maar krijgt huiswerk mee
Hun partijen stemden dan ook tegen de motie van afkeuring die de PVV had ingediend, en tegen de motie van Groep Van Haga om het stikstofbeleid te verwerpen. Deze moties, waar hoofdelijk over werd gestemd, kregen respectievelijk 28 en 40 stemmen, te weinig voor een meerderheid.
Die meerderheid was er wel voor het voorstel van Jesse Klaver om minister Staghouwer zijn huiswerk over te laten doen. Hij moet ruim voor Prinsjesdag een nieuwe perspectiefbrief schrijven, waarin hij deze keer wel expliciet duidelijk maakt welk perspectief boeren nog hebben.
Niet naar Brussel, wel naar de grens
Van der Wal hoeft niet terug naar Brussel om Natura 2000 te onderhandelen. De moties die daartoe opriepen, hebben het niet gehaald. Wel zal ze, samen met minister Staghouwer, werkbezoeken moeten afleggen bij boeren in de Duitse grensstreek, om te zien wat het verschil tussen Duits en Nederlands beleid voor die boeren betekent.
De regering hoeft geen onderzoek te starten naar de effecten van het stikstofbeleid op het platteland. Twee moties daartoe zijn verworpen. In een derde motie schuift de Kamer die taak naar de provincies, die dat in hun gebiedsplannen moeten meenemen.
Een meerderheid van de Kamer vindt dat ketenpartijen en verpachters ook moeten bijdragen aan de transitie. Moties om de ketenpartijen, inclusief banken, mee te laten betalen, en om verpachters aan te zetten de omslag van hun pachters mogelijk te maken, kregen brede steun.
Spelletjes
Interessant was nog een motie van Derk-Jan Eppink om het stikstofbeleid te wijzigen. Motie 300 was een woordelijke weergave van de motie die op het VVD-congres was aangenomen. Maar in de Kamer kreeg deze motie maar 32 stemmen voor.
„Wij doen niet mee met deze spelletjes", had VVD-Kamerlid Thom van Campen voor de stemmingen al aangekondigd. Hij wees erop dat hij de punten uit de motie op het VVD-congres al had uitgewerkt in moties om een landelijk dekkend meetnet op te stellen, om de grote veroorzakers van stikstofdepositie (en dus niet enkel de landbouw) in kaart te brengen, om de staat van de natuur in Natura 2000-gebieden inzichtelijk te maken en om innovatie mee te nemen en de juridische onduidelijkheden in de Rav-lijst weg te nemen. Al deze moties werden door de Tweede Kamer aangenomen, en de regering zal daarmee aan de slag moeten.