ZLTO blij met waterakkoord Oost-Brabant, wel verzet tegen beregeningsverbod Peelvenen
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/95/841/water_uit_sloot_-_archief.-detail.jpg)
Dat meldt de belangenbehartiger op de eigen website. 'ZLTO is het oneens met het voornemen van het Brabantse provinciebestuur om beregening uit grondwater aan banden te leggen. Dat staat in onze zienswijze tegen het ontwerp-wijzigingsbesluit Natura2000 beheerplan Groote Peel, Deurnsche Peel en Mariapeel, samengevat tot ‘Peelvenen’. Ook De Bult hoort daar bij', schrijft ZLTO.
Beter onderzoek
Volgens ZLTO is op het onderliggende rapport (van Deltares) het een en ander aan te merken. De belangenorganisatie haalt daarbij een advies van de Zuidelijke rekenkamer aan. 'De weerstandbiedende laag is op veel plaatsen doorbroken door de ontginning en de aanleg van brandgangen. Daarmee is de ondergrond dus lek. Het effect van daling van de grondwaterstand onder de Peelvenen kan dus niet eenzijdig bij beregening neergelegd worden, maar zal ook het gevolg zijn van de bodemopbouw in het natuurgebied. Dat moet veel beter uitgezocht worden', vindt ZLTO.
Waarde grond
ZLTO vreest voor schade aan gewassen en lagere grondprijzen. 'Beregening uit grondwater is voor veel boeren het sluitstuk van de watervoorziening, maar wel een heel essentiële. De afwezigheid van beregening betekent niet alleen verminderde opbrengst en/of een lagere kwaliteit maar vaak zelfs het verlies van de hele oogst. Hoge kosten tegen verminderde (of geen) opbrengsten zijn onhoudbaar. Naast omzetschade gaat het ook om vermogensschade. Immers, als de zekerheid van beregening wegvalt, kan dat ook de waarde van de grond verminderen omdat deze voor veel teelten niet of minder interessant wordt.'
Extra water
Via het waterakkoord dat maandag werd ondertekend door de Brabantse waterschappen en Rijkswaterstaat zijn afspraken gemaakt over Maaswater dat wordt aangevoerd via rijkskanalen om het achterland van Noord- en Midden-Limburg en Oost-Brabant van water te voorzien en over het teveel aan regenwater dat via deze kanalen wordt afgevoerd om droge voeten te houden. ZLTO: 'Cruciale afspraken in een tijd waarin extreem weer steeds vaker voorkomt.'
n dit waterakkoord ligt ook vast dat er meer water, ongeveer 2.000 liter per seconde, kan worden aangevoerd naar de Noordervaart en de Peelkanalen. Dat is belangrijk voor de watervoorziening voor de natuur en landbouw in Noord-Brabant en Limburg.
Belgisch water volgende stap
Johan Elshof, belangenbehartiger Bodem en Water van ZLTO, is positief. „Het is goed voor de boeren in het betreffende gebied dat ze extra water vanuit Limburg krijgen, want dat hebben ze hard nodig voor hun beregeningsbehoefte", zegt hij. „Helaas zijn we er nog niet. Ondanks ons herhaaldelijk verzoek zijn er nog weinig vorderingen zichtbaar om ook de watertoevoer vanuit het Vlaamse kanaal Bocholt-Herentals te verbeteren. Dat zou onze boeren een stap verder brengen."