Drainage en infiltratie bieden kansen voor boeren Schouwen-Duiveland

Het POP3-project ging twee jaar geleden van start als onderdeel van het Living Lab Schouwen-Duiveland. Doel was te onderzoeken of drainage en infiltratietechnieken, die elders in Nederland zijn ontwikkeld, op Schouwen-Duiveland ook gebruikt kunnen worden om de beschikbaarheid van zoet water in de bodem te vergroten en zoutschade tegen te houden. Er zijn zowel haalbaarheidsprojecten als quickscans uitgevoerd.
Kansrijke dubbele drainage
Op Schouwen-Duiveland tref je zowel hoger gelegen kreekruggen naast laaggelegen poelgronden aan. Eerdere proeven met antiverziltingsdrainage leverde op de poelgronden, met een hoge kweldruk, niet de gehoopte resultaten op. De onderzoekers hebben nu een nieuwe techniek ontwikkeld met een dubbele drainage waarmee het zoute water wordt weggedrukt en zoet water uit de drains kan worden gewonnen en opgeslagen in een bassin. Deze dubbele drainage moet in de praktijk nog worden getest en investeringskosten zijn hoog. Maar rendementsberekeningen geven aan dat de drainagetechnieken voor de poelgronden economisch rendabel zijn. De kosten, baten, risico’s en het meerjarig onderhoud worden nog nader onderzocht.
Samenwerking belangrijk
Op de kreekruggen kan de zoetwaterbel vergroot worden door zoet water van verschillende percelen op gunstige plekken te infiltreren. Akkerbouwers moeten dan wel samen het water beheren én verdelen en dat kan wel een ‘dingetje’ zijn. Het waterschap, dat nu nog ingericht is op het afvoeren van zoet water, heeft ook een belangrijke rol om het water vast te houden en zou slootwaterpeilen en grondwaterstanden kunnen verhogen. Infiltratie is maatwerk en daarvan kan de economische haalbaarheid sterk verschillen.
Demonstratieprojecten
Volgens het eindrapport valt de meeste winst voor akkerbouwers te behalen door de beschikbaarheid van zoet water tijdens de kiemperiode te verhogen met een watergift van 2-25 mm. Ook staat in de eindconclusie dat eerst het watersysteem op orde moet zijn en niet alles technologisch opgelost moet worden.
Het project heet niet voor niets ‘Van pilots naar grootschalige toepassing’ want een volgende stap is demonstratieprojecten, waarin de plannen worden uitgevoerd. Gemeente Schouwen-Duiveland heeft voor de aanleg van een paar proefpercelen subsidie gekregen.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen