Omturnen van Brabantse kwekerij naar recreatie stuit op verzet natuurorganisaties

Renders heeft al tien jaar plannen om zijn potplantenkwekerij om te turnen. Zijn bedrijf zit al een tijdje in transitie. Hij heeft acht kamers voor gasten die met bijvoorbeeld een burn-out op zoek zijn naar rust. Van de gemeente Oisterwijk mocht hij het bedrijf flink uitbreiden. Er zou een tweede groepsaccommodatie bij komen. Na intensief overleg met omwonenden die vreesden voor te veel drukte, werd het tweede groepsverblijf ingeruild voor acht losse recreatiewoningen langs de beek de Rosep.
Bezwaren
De gemeente Oisterwijk maakte vervolgens een bestemmingsplan. Dat geeft toestemming voor twee extra kamers waardoor dat er tien worden, wellness-voorzieningen, therapieruimten en dus acht recreatiewoningen. Het bestemmingsplan dat in maart 2021 werd vastgesteld lokte echter protesten uit. Het wordt aangevochten door verschillende natuurorganisaties. Op de rechtszitting in Den Haag bleek dat de pijn voor de natuurclubs vooral zit in de acht recreatiewoningen die in een lint op 25 meter afstand van de Rosep worden gebouwd. Als die afstand wordt vergroot zijn de belangrijkste bezwaren weg.
Woordvoerster Hetty Gerringa zei dat de Rosep aan de overkant de beek ook al in de knel is gekomen door de bebouwing op het terrein van aannemersbedrijf Van der Zanden. De Rosep komt in een flessenhals te liggen terwijl de beek daar juist het Natura 2000-gebied in stroomt, zegt Gerringa. Maar volgens de gemeente Oisterwijk is een afstand van 25 meter tot de beek groot genoeg.
Boogkassen
Renders en de gemeente zeggen dat de omgeving er op vooruit gaat omdat 2,4 hectare containerveld en 8.000 vierkante meter boogkassen verdwijnen. Er komt veel minder bebouwd oppervlak voor terug. Van de kant van de natuurclubs klonk het dat de gemeente niet moet doen alsof al die duizenden vierkante meters ook bebouwd mochten worden. Uitspraak over het bestemmingsplan volgt over een aantal weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Agrio archief