Slechts € 36 miljoen van de € 500 miljoen stikstofgelden naar Limburg

Limburg kan in eerste instantie zeventig miljoen euro van het Rijk tegemoet zien voor een eerste aanpak van de stikstofuitstoot. Verantwoordelijk gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks) zegt daarover in De Limburger enerzijds opgelucht, maar anderzijds ook teleurgesteld te zijn. Teleurgesteld is Gabriëls over het feit dat slechts 36 miljoen euro van de in totaal 500 miljoen euro, die minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) had beloofd voor een versnelde uitvoering van stikstofgerelateerde projecten, uiteindelijk in Limburg beland. De overige 34 miljoen was reeds eerder toegezegd in het kader van een vrijwillige opkoopregeling van piekbelasters. Gabriëls had gerekend op een hoger bedrag uit de pot voor het versnellen van de stikstofaanpak omdat Van der Wal de provincie Limburg verhoudingsgewijs met een grote opgave op dat gebied heeft opgezadeld. Van de 36 miljoen euro die minister Van der Wal aan Limburg toezegt voor versnellingsprojecten bij de stikstofaanpak, is een aanzienlijk deel bestemd voor de uitkoop van bedrijven. Met de versnellingsgelden moeten provincies dit jaar en volgend jaar versneld projecten voor het reduceren van de stikstofuitstoot kunnen uitvoeren. Daarbij gaat het ook om proeven met innovaties in stallen.
Snelle beschikbaarheid
Verder hoopt Gabriëls dat de toegezegde gelden snel beschikbaar komen en dat er niet eerst allerhande lange procedures gevolgd moeten worden en aan tal van voorwaarden moet worden voldaan. Voor de provincie reden om in Den Haag aan te dringen op duidelijkheid op korte termijn.
Piekbelaster
Den Haag heeft Limburg 34 miljoen toegezegd voor het opkopen van agrarische bedrijven (piekbelasters) nabij natuurgebieden. Hiervoor was al 58 miljoen euro beschikbaar. In totaal dus 92 miljoen euro. In de komende weken hoopt Gabriëls met boeren de eerste contracten over een vrijwillige uitkoop te kunnen tekenen. Volgens een opgave van de provincie hebben tot nu toe 43 agrariërs uit geheel Limburg bij het gouvernement aangeklopt om hun interesse voor de regeling te tonen. Hoeveel hiervan daadwerkelijk van de regeling gebruik gaan maken wordt de komende maanden duidelijk.
Wachten
Tot afgelopen week vroegen de provincies zich af waar het geld bleef, nadat zij van het kabinet de opdracht hadden gekregen om mee te helpen voor 2030 een forse stikstofafname te realiseren. In april moesten ze halsoverkop berekenen hoeveel geld op korte termijn nodig is om boeren uit te kopen en om te verduurzamen. Daarop bleef het geld uit en vreesden bestuurders vertraging. Met het naar voren geschoven geld kan nu een start gemaakt worden. Veel provincies, zoals Limburg, hebben hun 'versnellingsplannen' om boeren uit te kopen en om in de industrie en het verkeer de uitstoot van stikstof terug te dringen al klaarliggen.