Deurnse melkveehouder krijgt toch meer compensatie vernatting natuurgebied De Peel
In een einduitspraak verhoogt de Raad van State zelf het nadeelcompensatiebedrag met ruim 7.000 euro tot bijna 59.000 euro. Het waterschap Aa en Maas wilde de inkomensschade aanvankelijk met ruim 51.000 euro compenseren. Maar dat vindt de hoogste bestuursrechter niet voldoende, omdat duidelijk is dat de melkveehouder tijdens het natuurvernattingsproject De Bult veel wateroverlast op zijn landerijen te kampen had.
Dempen
De Bult is in 2009 aangewezen als Natura 2000-gebied en als Natte Natuurparel. Om verdere verdroging van De Bult te voorkomen nam het waterschap een aantal maatregelen, zoals het dempen van sloten, om verdroging het voorkomen. Sommige percelen van de melkveehouderij aan de Goorsebergweg stonden daardoor veel vaker onder water of bleken niet te bewerken. Omdat de landerijen minder goed agrarisch te gebruiken zijn kreeg de melkveehouder een nadeelcompensatie van rond de 51.000 euro. Dat bedrag viel lager uit dan de melkveehouder had verwacht, omdat het waterschap twee procent maatschappelijk ondernemersrisico van het bedrag aftrok. Dat is het risico dat iedere ondernemer geacht wordt te lopen dat er wat in zijn omgeving verandert.
Anderen kregen wel volledige vergoeding
Op zich vindt de Raad van State die aftrek niet onredelijk, maar wel in het geval van deze melkveehouder. Immers, veehouderijen in het nabijgelegen vernattingsgebied Leegveld kregen van het waterschap wel volledige vergoeding van hun inkomensschade. Daar liet het waterschap de kortingseis van twee procent vallen. Volgens de Raad steekt het des te meer dat Aa en Maas juist vanwege de ervaringen bij de melkveehouderij aan de Goorsebergweg besloot de twee procent korting bij andere boeren te laten vallen.
Dan vindt de hoogste bestuursrechter een beetje scheef om dat niet bij de Deurnse veehouder te doen. Vandaar dat die zelf de twee procent korting schrapt en de Deurnse veehouder alsnog een bedrag van ruim 7.000 euro van het waterschap tegemoet kan zien. Overigens ziet de bestuursrechter geen reden om het waterschap op te dragen de veehouder ook nog eens anderhalve ton 'waardedaling' van zijn percelen en bedrijf te compenseren. Daar hebben zijn collega’s ook geen recht op. En daar kan hij het mee doen.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel