Onttrekkingsverbod Zeeland door aanhoudende droogte
Het onttrekkingsverbod geldt voor de hele provincie Zeeland, met uitzondering van de gebieden die zoet water betrekken uit het Volkerak Zoommeer of de Brabantse Wal. Op Tholen en Sint Philipsland en in de Reigerbergsche polder (Rilland) kan oppervlaktewater dus nog onttrokken worden voor de landbouw. Ook mag in heel Zeeland maximaal 15m³ oppervlaktewater onttrokken worden om gewasbeschermingsmiddelen toe te dienen.
Met dit onttrekkingsverbod volgt het Zeeuwse waterschap de collega’s in Brabant en Limburg die vorige week en eerder al onttrekkingsverboden instelden. Voor Waterschap Scheldestromen is het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater een uitzonderlijke maatregel.
Extreme droogte
De weersomstandigheden zijn extreem. Zeeland is momenteel de provincie met het grootste tekort aan neerslag. Lokaal zijn er grote verschillen, want vooral in het Zeeuwse kustgebied is het enorm droog. De situatie is daar zelfs nog erger dan in 1976, terwijl aan de oostkant van Zeeland de droogte vergelijkbaar met die van vier jaar geleden.
Via de watervergunning is via geregeld dat water uit sloten, kreken en vijvers onttrokken mag worden totdat het zomerpeil bereikt is. Om blijvende schade door droogte te beperken stelt Waterschap Scheldestromen een verbod in voor het grootste deel van de waterlopen in Zeeland. Zo probeert het de beperkte hoeveelheid water te benutten om het water zo lang mogelijk vast te houden, onomkeerbare (gevolg)schade te beperken en inklinking van veen te beperken.
Langere tijd
De verwachting is dat het verbod langere tijd blijft gelden omdat er een flinke hoeveelheid neerslag nodig is om het watertekort op te lossen. En dat wordt voorlopig niet verwacht.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend