Waterschap Aa en Maas breidt beregeningsverbod uit
Het verbod is van kracht tot het moment dat het waterpeil weer op niveau is. Het waterschap gaat actief controleren. 'In sloten en beken staat steeds minder water. Verschillende sloten vallen al droog. Hierdoor ontstaat schade aan planten en dieren zoals vissterfte. En ook de waterkwaliteit wordt minder. Reden voor ons om nog meer maatregelen te nemen om zo goed mogelijk water vast te houden en te zorgen dat het water blijft stromen', legt woordvoerder Sophie Hendriks uit op de website van Aa en Maas.
Er zijn een paar uitzonderingen op het verbod. In de Sambeekse uitwatering benedenstrooms stuw Waranda, Raam benedenstrooms stuw Kammenber, Hertogswetering Kanaal van Deurne, Helenavaart en de Zuid Willemsvaart door Helmond (traverse) is nog voldoende water aanwezig. Oppervlaktewater mag ook nog gebruikt worden voor het blussen van branden, weidepompen voor drinkwater van vee en peilgestuurde drainage.
Minder zuurstof
Waterschap Aa en Maas: 'We willen ervoor zorgen dat het water in de sloten en beken niet verder zakt en blijft stromen. Doordat het de afgelopen periode heel droog en warm is geweest, staat er steeds minder water in de sloten en beken. Dit heeft gevolgen voor de stroming en temperatuur van het water. En dat heeft grote invloed op de kwaliteit van het water. Er zit minder zuurstof in het water en dat is dodelijk voor planten en dieren. Ook kan er door een lage waterstand schade aan oevers en kades ontstaan.'
Volgens het waterschap wordt er veel aan gedaan om water langer vast te houden, zo staan bijvoorbeeld stuwen zo hoog mogelijk, wordt er maximaal water aangevoerd vanuit de Maas en andere grote kanalen en via de noodinlaat van Maaswater bij Sambeek.