Waterschap Limburg beperkt gebruik beekwater voor kapitaalintensieve teelten
Mochten kapitaalintensieve teelten, zoals fruitteelt en groenteteelt, tot nu 24 uur per dag worden beregend (besluit 14 juli), vanaf 5 augustus wordt dat voor fruitteelt beperkt tot alleen overdag om verbrandingsschade te voorkomen. De overige teelten mogen alleen tussen 20.00 en 10.00 uur beregenen met beekwater. De beperking op het beregeningsverbod geldt voor de beken en zijrivieren van de Maas.
Waterschap Limburg neemt de aanvullende maatregelen in verband met de droogte. Zo zal er extra kanaalwater worden gepompt naar een deel van het bekenstelsel.
‘Het is in deze tijd van droogte altijd zoeken naar de juiste balans tussen natuur, het beschikken over water en de voedselzekerheid (beregening). We proberen in onze aanpak met alle aspecten rekening te houden’, laat Chrit Wolfhagen (lid Dagelijks Bestuur Waterschap Limburg) in een persverklaring weten.
Extra kanaalwater naar beken
‘Waterschap Limburg heeft afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat en Waterschap Aa- en Maas over het tijdelijk verhogen van de hoeveelheid water die in het wateraanvoerstelsel kan worden ingelaten’, aldus Wolfhagen.
Met een pomp wordt water overgepompt van het kanaal in Wessem Nederweert naar de peelkanalen. Hierdoor kan de komende weken 400 liter per seconde extra worden ingelaten. Dit extra water helpt de diverse beekstelsels die het zwaar hebben door de droogte. Doel is de beken zoveel mogelijk watervoerend te houden.
Een deel van het water wordt doorgeleid naar het gebied van Waterschap Aa en Maas (Oost-Brabant). De rest zal vooral door de beekstelsels van het stroomgebied van de Grote Molenbeek worden geleid omdat hier erg lage waterstanden zijn.
Met alle maatregelen verwacht het waterschap de gevolgen van de droogte - zoals grootschalige droogval van beken, gewasschade en vissterfte – zoveel mogelijk te voorkomen.