Geen debat om kabinet over stikstof te controleren, wel een spervuur aan vragen
Dat er veel vragen leven over het stikstofbeleid wordt duidelijk uit de inbreng van de BBB. Tweede Kamerlid Caroline van der Plas en haar fractiemedewerkers hebben een lange lijst ingediend. De vragen gaan grofweg over drie zaken: de memo van het ministerie van Financiën, het TNO-rapport over de rekenkundige ondergrens van depositieberekeningen en het naar de Tweede Kamer gestuurde artikel van hoogleraren Han Lindeboom en Johan Sanders, die in de Focusgroep Stikstof van D66 concludeerden dat de overheid te rigoureus ingrijpt op basis van matige modelberekeningen.
Rekening houden
De BBB wil van de minister (Christianne van der Wal, natuur en stuikstof) onder meer weten of ze rekening gaat houden met de bevindingen van Lindeboom en Sanders. De partij wil ook weten waarom de minister niks met het TNO-rapport heeft gedaan en waarom het rapport van mei dit jaar niet naar de Tweede Kamer is gestuurd voor het debat over het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) in juni.
Een andere interessante vraag gaat over het koppelen van stikstofdoelen aan klimaatdoelen. ‘Kan de minister doorrekenen welke klimaatwinst het de wereld oplevert, als de Nederlandse veehouderij conform de plannen voorliggend in het stikstofbeleid gereduceerd wordt, verrekend met de verwachte productieverschuiving naar minder efficiënt producerende landen en de emissies die daar bij horen? Graag uitgesplitst in melkvee, varkens en pluimvee’, schrijft de BBB als een van de vele vragen in de inbreng.
KDW
Ook de SGP maakte de inbreng voor het SO bekend. De partij wil weten op welke manier de minister in blijft zetten op vrijwillige opkoop in plaats van gedwongen opkoop, een reflectie op de kritische houding van het ministerie van Financiën, eerst overeenstemming te zoeken met de provincies voordat het kabinet inzet op de stikstofdoelstellingen halen in 2030 in plaats van 2035, waarom 2030 per se nodig is volgens het kabinet en welke stappen de minister gaat nemen om de KDW minder leidend te laten zijn en meer naar instandhouding van de natuur toe te werken.
Bij een SO overlegt de landbouwcommissie van de Tweede Kamer schriftelijk met de beleidsbepalers. Dat gebeurt als er over een onderwerp nog veel vragen leven, iets wat bij het stikstofdossier dus volgens een meerderheid van de commissie het geval is. De verschillende fracties, zoals de BBB, dienen vragen in en plaatsen bepaalde opmerkingen. Het kan enkele weken duren voordat de antwoorden gebundeld terug worden gestuurd naar de Tweede Kamer, daarna wordt bepaald of een debat nog nodig is.