Boer mag van rechter uien op gortdroge Zeeuwse akker niet beregenen
Aan de Zeeuwse kust is het nu al droger dan in 1976, tijdens de droogste zomer ooit in Nederland. Het neerslagtekort in het oosten van Zeeland is meer dan 240 millimeter en aan de kust zelfs meer dan 300 millimeter. Maar maandag viel er een bui en deze week wordt er nog meer regen verwacht.
Te laat voor akkerbouwers die uitsluitend afhankelijk zijn van regenwater. Zij schrijven hun uien- en aardappeloogst al af. Ook is de droogte funest voor onder andere suikerbieten, vlas, graszaad en zomerkoolzaad.
Oppompen slootwater
De boer in Kamperland werd door het waterschap betrapt tijdens het illegaal oppompen van slootwater om zijn akker met uien te beregenen. Dat was in strijd met het ingestelde beregeningsverbod, waardoor het waterschap het water dat nog beschikbaar is wil vasthouden om grotere schade aan grond en slootkanten te voorkomen.
Het waterschap legde hem een dwangsom op. Als hij nog meer slootwater oppompt krijgt hij een boete van 5.000 euro per overtreding met een maximum van 25.000 euro. Opzichters en Boa’s van het waterschap controleren met drones en vliegtuigjes op het naleven van het verbod. Ook zijn er mensen die overtredingen melden en is via automatische systemen te zien of waterpeilen in sloten plotseling dalen
Gewasbescherming
Omdat zijn hele uienoogst dreigt te mislukken vroeg de boer aan de rechter om een ontheffing. De rechter concludeerde dat de akkerbouwer zeker schade ondervindt als gevolg van het onttrekkingsverbod, maar dat hij zich hieraan toch dient te houden. Zonder vergunning mogen boeren per dag maximaal 15 kuub water onttrekken voor gewasbescherming.
In de droge zomer van 2018 werden in Nederland 39 boetes en 150 waarschuwingen uitgedeeld wegens het niet naleven van het toen geldende beregeningsverbod.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel