Heusdense boeren willen gezamenlijk invloed op gebiedsgerichte aanpak

De boeren hebben de stichting opgericht zodat er niet over maar mét hen wordt gepraat in het proces van de gebiedsgerichte aanpak rond de Peel, aldus de initiatiefnemende boeren. „Immers de impact op bedrijven en gezinnen is enorm groot en dus ook voor leefbaarheid van het gebied. Er heerst al langer grote onvrede binnen de agrarische sector over hoe de gebiedsgerichte aanpak (GGA) is opgepakt, aldus de maar ook de manier waarop het kabinet het stikstofprobleem tracht op te lossen en de alsmaar veranderende en toenemende regelgeving, waarbij het toekomstperspectief van de agrarische sector blijkbaar veel te weinig aandacht krijgt.”
Toekomstperspectief
De Heusdense boeren strijden voor een gezond toekomstperspectief voor hun bedrijven en tegelijkertijd voor een leefbaar platteland. Ook willen opkomen voor de belangen van stoppende agrariërs. „Wij willen enerzijds dat de aanpak wordt gebaseerd op haalbare doelstellingen uitgaande van meetbare resultaten. Anderzijds willen we aan de slag gaan met projecten waarbij innovatie de bedrijven verder moeten helpen om toekomst te hebben in de Peel. Ook willen we, als de overheid vindt dat bedrijven te dicht bij het natuurgebied liggen en de ondernemer elders verder wil, er goede mogelijkheden komen om bedrijven te verplaatsen, en zo op een andere plek een nieuw bestaan op kunnen bouwen.”
Meerwaarde
De stichting wil in gesprek gaan met de partijen binnen de GGA, zoals provincie, waterschap, gemeente en natuurorganisaties. „Om onze ideeën en voorwaarden kenbaar te maken om als belangrijke partner in dit proces een stem te krijgen.
De stichting heeft naar eigen zeggen een duidelijk eigen gezicht, maar komt niet in plaats van de bestaande agrarische belangenorganisaties. „Wij willen samenwerken waar het kan, maar verwachten een duidelijke meerwaarde te hebben voor de plaatselijke uitvoering van de gebiedsgerichte aanpak, waarbij naast natuur en water, de landbouw een belangrijk onderwerp is in dit proces.”
Behoud leefbaarheid
Voor de naam Leefbaar Peelland is gekozen omdat de agrarische sector in kleine kernen als Heusden nog steeds een belangrijke functie heeft in de leefbaarheid van het dorp. Dat willen de initiatienemers in de toekomst nadrukkelijk behouden. Daarom wordt later nog eens bekeken of de stichting haar activiteiten gaat verbreden richting andersoortige bedrijven en burgers. Vooralsnog is gekozen voor het Heusdense deel langs de Groote Peel. Maar ook hier wordt de mogelijkheid opengelaten om het gebied verder uit te breiden.
De stichting heeft inmiddels een bestuur, bestaande uit voorzitter Toon van Hoof, secretaris/penningmeester Milou Ulen en de bestuursleden Bas Aarts, Toon Hartman, Richard van den Heuvel, Daan Lammers en Ankie Wijnen. Binnenkort gaat er ook een website (www.leefbaarpeelland.nl) de lucht in, met daarop meer informatie over de stichting Leefbaar Peelland.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen