Bevelandse boeren kijken uit naar aanvoer extra zoet water

Het gaat om een mogelijke uitbreiding van de aanvoer van zoet water uit het Volkerak-Zoommeer. Van daaruit vloeit tijdens laag tij ongeveer 45 kubieke meter zoet water per seconde ongebruikt de Westerschelde in. Terwijl de gewassen op de vruchtbare Zeeuwse akkers, die onschatbaar zijn voor de voedselproductie in Nederland, de afgelopen jaren staan te verdrogen.
Sinds ongeveer dertig jaar pompen boeren uit de Eerste Bathpolder en de Reigersbergsche Polder op Zuid-Beveland zoet water op uit de sloten om hun akkers te beregenen. Destijds is een inlaat en een aanvoersysteem aangelegd en heeft het waterschap het watersysteem heringericht. De deelnemende boeren betalen jaarlijks voor het onderhoud om het zoete water via sloten binnen het gebied te verspreiden.
22 miljoen euro
Het waterschap heeft door advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos onderzoek laten doen naar het eventueel uitbreiden van dit gebied. Die plannen werden gisteravond toegelicht. Dat het dorpshuis in Kruiningen vol zat met boeren maakt wel duidelijk dat ze snakken naar een oplossing voor het droogteprobleem. Twee opties werden gepresenteerd. In het ene schetsontwerp is sprake van een compleet nieuw gemaal bij Rilland. In het andere ontwerp komt er ook een nieuwe inlaat aan de noordkant van het gebied. Sowieso moeten de bestaande sloten verdiept en verbreedt worden, wat betekent dat er ook grond aangekocht moet worden.
Verder moeten er ook gemalen, stuwen, duikers en watergangen gerealiseerd worden. De berekende investering komt globaal uit rond 22 miljoen euro. Dan heeft ieder landbouwperceel een zoete hoofdwatergang op maximaal 1500 meter afstand. In het conceptplan staan investeringskosten van globaal 4900 euro per hectare en jaarlijkse kosten van 410.000 euro, wat per hectare neer kan komen op ongeveer 91 euro per jaar.
Boeren moeten betalen
Het onderzoek maakt duidelijk dat het zoetwatersysteem uitgebreid kan worden naar het gebied tussen het Kanaal door Zuid-Beveland en het Schelde-Rijnkanaal, maar dat de uitvoering afhangt van de boeren die wél mee moeten betalen. De partijen gaan binnenkort verder in gesprek. Als het door gaat kan de uitvoering nog wel zo’n drie jaar in beslag nemen.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen