Dagelijks 15 hectare landbouwgrond minder
In Noord-Brabant betrof het vooral de aanleg van bedrijventerreinen. In de Randstad en in het bijzonder in Flevoland door de uitbreiding van Almere ging het vooral om uitbreiding van het woongebied, analyseerde het CBS. Landelijk gezien groeide het areaal woongebied sneller (26 duizend hectare erbij) dan het areaal bedrijventerrein (17 duizend hectare).
Noord-Nederland minst versteend
37 procent van de extra bebouwde ruimte is gelegen in de Randstad. De toename van de bebouwde ruimte is in de Randstadprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland het grootst als deze ruimte wordt afgezet tegen de landoppervlakte. In Zuid-Holland groeide de bebouwde ruimte naar 29 procent. Ook in Noord-Brabant en Limburg ging het proces van verstedelijking sneller dan gemiddeld. In Nederland als geheel groeide het percentage bebouwd terrein ten opzichte van het landbouwoppervlak gemiddeld met 15 procent. Met name Friesland, Groningen en Drenthe verstedelijkten minder snel.
Recreatie en natuur
Door de afname van het areaal landbouwgrond was in 2017 nog ruim de helft van de oppervlakte van Nederland in gebruik als agrarisch terrein: 54 procent. Nederland bestond in 2017 verder voor 19 procent uit water en voor 13 procent uit bebouwing (verkeersterrein, bebouwd terrein en semi-bebouwd terrein). Bos, natuurlijk terrein en recreatieterrein vormen de rest van het areaal.