Zeeland investeert 2 miljoen in landbouwinnovatie

Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3) is een Europees subsidieprogramma gericht op de ontwikkeling van het platteland. De focus lag op duurzaamheid en innovatie. In 2019 kregen 105 agrarische ondernemingen in totaal 4.133.535,94 euro voor investeringen. De helft van dit bedrag kwam uit Brussel, de rest van de Provincie Zeeland. In 2020 kregen 172 Zeeuwse landbouwers voor 5,8 miljoen euro aan subsidie. POP3 gaat door als POP3+ met een focus op kringlooplandbouw (inclusief stikstof), klimaat en biodiversiteit. In totaal is er landelijk zo’n 563 miljoen euro beschikbaar, waarvan 342 miljoen euro afkomstig is uit Brussel. In Zeeland werden slechts tien aanvragen ingediend, waarvan er nog vier afvielen. Daardoor bleven zes projecten over, waarvan een gericht is op het verduurzamen van de Zeeuwse fruitteelt.
Residuvrije teelt
Een samenwerkingsverband van maatschap M & L van Vooren en landbouwbedrijf Wemaer BV, beide in het Zeeuws-Vlaamse Sluis, krijgen 187.272 euro subsidie om een chemie- en residuvrije teelt van knolselderij en vermeerdering van graszaad mogelijk te maken door de ontwikkeling van een gewasbehandelingssysteem op basis van hete lucht en geïoniseerd water.
Regeneratieve landbouw
Maatschap Klompe/Van der Linde in Dreischor en melkveehouderij Verbree in Zierikzee, beide op Schouwen-Duiveland, krijgen samen met agrarische coöperatie CZAV 168.144,37 euro voor regeneratieve landbouw. Dat is een nieuwe vorm van landbouw om de bodemkwaliteit te verbeteren, waarbij natuurlijke hulpbronnen worden versterkt in plaats van uitgeput en waarbij minder chemische hulpstoffen worden gebruikt.
Kleine zoetwaterbellen
Consultant Acacia Water uit Gouda gaat samen met maatschap gebroeders Op `t Hof in Sirjansland, eveneens op Schouwen-Duiveland, het duurzaam gebruik van kleine zoetwaterbellen bekijken. Volgens de provincie en het waterschap moeten zoetwaterbellen een bepaalde grootte hebben, maar deze twee partijen zijn ervan overtuigd dat een duurzaam gebruik ook mogelijk is bij kleinere bellen. Zij krijgen 119.390 euro.
Zoet water
Land en Tuinbouwbedrijf Klompe – Van de Linde uit Dreischor, (biologisch)maatschap Den Boer uit Kerkwerve en Den Hartog Landbouw VOF in Kerkwerve gaan op drie proefpercelen samenwerken voor zoet water en verschillende vormen van innovatieve drainage testen, monitoren en evalueren. Ze doen dit in samenwerking met de gemeente Schouwen-Duiveland, Stichting Deltares, Delphy, Acacia Water en proefboerderij Rusthoeve en ontvangen 243.809 euro.
Gewasdiversiteit
Rusthoeve, Delphy, Stichting Zeeuws Landschap, de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) en DLV Advies gaan gezamenlijk de gewasdiversiteit en biodiversiteit in Zeeland verhogen. Er worden verschillende maatregelen getest en geïmplementeerd op veehouderij- en akkerbouwbedrijven. Dit project krijgt 162.091,50 euro.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen