Inkopen doen bij de boer is populair in Zeeland

Tijdens de coronapandemie waren boerderijwinkels zo populair dat de omzet omhoogschoot met 100 miljoen euro en het aantal verkooppunten met ruim een vijfde groeide, zo blijkt uit de onderzoeksreeks ‘Kijk op multifunctionele landbouw’ van Wageningen University & Research (WUR). Het aantal huishoudens dat boodschappen deed bij een land- of boerderijwinkel steeg volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van 11 procent in 2019 naar 17 procent in 2021. Dit jaar zijn de boerenverkooppunten volgens diverse onderzoekers iets minder populair, maar toch blijft de gunfactor hoog. Een toenemend aantal consumenten wil rechtstreeks en met zo min mogelijk tussenschakels voedingsmiddelen kopen zodat de boer er een eerlijke prijs voor krijgt. Ook als de prijs er vrijwel gelijk is aan de supermarkt: het is wel van een betere kwaliteit, verser én smaakvoller stellen bezoekers. In Zeeland zien de ondervraagde boeren met een verkooppunt geen afname, want de producten vliegen de winkels uit.
Omzet stijgt
Mirjam van der Wekken van geitenboerderij De Klaverrand in Poortvliet herkent die daling van de marktonderzoeker niet. „Ik schat dat we zo’n 10 procent meer geitenkaas verkopen. Ik heb het idee dat een groeiend aantal consumenten bewust op zoek gaat naar producten rechtstreeks van het erf en in ons geval ambachtelijk gemaakt. Vanwege een betere kwaliteit dan in de supermarkt en een redelijker prijs. Ook speelt dierenwelzijn en in toenemende mate milieubewustzijn een rol.”
Marjan Dreessen ziet ook een gestage groei in de omzet. Samen met haar man Peter heeft ze melkveebedrijf Pitteperk aan de rand van Middelburg. Daarnaast hebben ze een zorgboerderij, camping en boerderijwinkel. „Onze omzet is met ongeveer 15 procent gestegen. Onze hoofdmoot is de verkoop van onze eigen Goudse boerenkaas. Ook verkopen we veel verse melk en karnemelk, groenten van eigen grond en jams en chutneys en allerlei biertjes en nootjes aan onze campinggasten en de toeristen die langs fietsen.” Marjan stelt dat hun prijzen ook wel iets omhoog zijn gegaan. „Daar ontkomen wij ook niet aan.”
Aan de rand van Vlissingen staat boerderij Vrijburg. Op het erf van het akkerbouwbedrijf worden in het kleine Winkeltje al ruim 25 jaar aardappelen van de eigen akkers verkocht en groenten en fruit van het seizoen. Waarom hun verkoop toeneemt weten ze wel: „Hier hebben we nog tijd voor een praatje en super verse producten.”
Teler stuurt een tikkie
Een paar huizen verderop staan twee zelfbedieningsstalletjes waar aardappelen, uien en bloemen te koop zijn. En in de onbemande Blokhut in ’s-Heer Arendskerke worden verse biologische eieren verkocht en in het oogstseizoen onder andere aardappelen, uien, wortelen, pastinaak, kroten en rode biet. Je kan er contant betalen of via een QR-code. Daaruit blijkt het vertrouwen in de medemens. Aan het begin van de dijk worden in een klein kraampje biologisch gekweekte Moneymaker tomaten verkocht. Ook hier gaat de verkoop hard want er ligt nog maar een zakje dat een euro kost. Wie geen kleingeld op zak heeft kan een appje sturen met het totaalbedrag en krijgt dan van de teler een tikkie.
Steeds meer boeren kiezen voor een automaat, waar je de producten 24 uur per dag uit de muur kan halen. Zo heeft Slabbekoorn in Kapelle een vitamine-carrousel met eigen fruit en sap. Ook staat er een groeiend aantal melktaps in Zeeland. Een van die melkautomaten is Melktap Vermeer in Kamperland. In de blokhut is zeven dagen per week rauwe volle melk te tappen

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend