Mijn vast energiecontract loopt af, wat te doen?
Kijk goed naar het soort contract dat bij jou past
Bij kleinverbruik contracten ga je dan meestal automatisch over op een contract met variabele prijzen welke maandelijks opzegbaar zijn. Normaliter wijzigden de variabele prijzen 2 x per jaar, op 1 januari en 1 juli. Maar bij veel energiebedrijven wordt de variabele prijs nu al vaak maandelijks verhoogd.
Een andere mogelijkheid voor een variabele prijs, is om aan te sluiten bij een leverancier die een dagprijs voor gas en uur-prijs voor elektra hanteert met een opslag. Je volgt dan direct deze dag- en uur prijs waardoor je als de prijs daalt, je ook direct mee daalt. Daar staat tegenover dat wanneer er bijvoorbeeld in februari nog een strenge vorstperiode komt dat de energieprijzen ook weer snel kunnen stijgen.
Er zijn ook energiebedrijven die contracten hebben met een maandgemiddelde prijs waarbij het totale energieverbruik van een maand wordt afgerekend tegen de gemiddelde APX (EPEX) prijs voor elektra van die maand en de gemiddelde dag-gasprijs van die maand. Hierbij is de opslag meestal wel wat hoger, maar is het voordeel dat je zelf minder risico loopt als je je verbruik niet kan sturen naar momenten met een lagere prijs.
Bespaar op energiekosten door te investeren in zonnepanelen
Tevens is het goed om te onderzoeken waar nog kan worden bespaard op energiekosten. Door een investering in zonnepanelen kan het elektraverbruik en dus de kosten van elektra worden beperkt. Voor kleinverbruik aansluitingen met een jaarverbruik vanaf 50.000 kWh kan ISDE subsidie worden aangevraagd. Deze subsidie is € 125,- per kWp. De investering is door de hoge elektraprijzen sneller terugverdiend ondanks dat de investering ook hoger is door de grotere vraag. Let wel op de voorwaarden van de energieleverancier m.b.t. netto terug levering van elektra. Daar zitten grote verschillen tussen de diverse contracten en energiebedrijven.
Onderzoek of overstappen op andere brandstof of elektra voordeliger is
Tevens kan onderzocht worden of gaskosten vermeden kunnen worden door energiebesparende maatregelen te nemen of mogelijk zelfs over te stappen op andere brandstoffen zoals bijvoorbeeld propaan, gasolie of hout. Ook warmte maken met elektra kan voordelig zijn. Dit kan met name zinvol zijn bij toepassing van een warmtepomp met voldoende rendement (COP) waardoor met beperkt stroomverbruik warmte kan worden gemaakt. De keuze die gemaakt wordt zal voor elk bedrijf verschillend zijn.
Trias energetica
John van de Ven – energiespecialist bij Aelmans – verwijst in zijn adviespraktijk vaker naar de Trias Energetica. Deze kent in zijn eenvoudigste vorm 3 stappen:
Stap 1. Beperk de energievraag
Stap 2. Gebruik energie uit hernieuwbare (duurzame) bronnen
Stap 3. Gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt
Met het huidige prijspeil kan een goed doordachte strategie op het gebied van energie behoorlijk kosten besparen of geld opleveren. John is voor ondernemers de juiste sparringpartner.