Droogte-alarm Zeeland voorbij maar nog altijd neerslagtekort
Het waterschap stelde door de extreme droogte vanaf 25 juli een verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater, om zo blijvende droogteschade te beperken. Wekenlang viel er nauwelijks een druppel water in Zeeland en door de hoge temperaturen daalde het waterpeil in kreken, sloten en vijvers tot ver onder het minimum. Als gevolg daarvan nam ook de voorraad grondwater af.
Door het intrekken van het verbod is het nu weer mogelijk om met een watervergunning oppervlaktewater te onttrekken uit sloten, vijvers en kreken. Maar door het einde van het groeiseizoen is de watervraag vanuit de landbouw vrijwel weggevallen.
Oppervlaktewater onttrekken
Na maandenlang druk in de weer te zijn geweest met de haspel, kwam er in september eindelijk regen. Heel veel regen, variërend van 115 tot 280 millimeter in een maand tijd. Lokaal zorgde dat voor zoveel wateroverlast dat percelen blank kwamen te staan en de oogst zelfs een aantal weken stil kwam te liggen.
„Door het extreme weer waren ook de uitdagingen in het waterbeheer extreem”, vertelt bestuurder Wim van Gorsel van het waterschap. Eerst moesten zij de droogteschade beperken en nu zoeken naar een balans om overlast door een overschot aan water te voorkomen. Het had tijd nodig eer watervoorraden in de bodem volledig waren aangevuld.
Neerslagtekort West-Zeeuws-Vlaanderen
Toch is er nog altijd een neerslagtekort in sommige delen van Zeeland. In West-Zeeuws-Vlaanderen bijvoorbeeld is dat een tekort van 300 millimeter terwijl dat rond Terneuzen en het westelijk deel van Schouwen-Duiveland beperkt is tot zo’n 100 millimeter.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen