Fotoserie: Robotisering in de akkerbouw - welk spoor gaat het hardst?
Organisator Wim van Tilburg, adviseur akkerbouw en vollegrondsgroente bij Delphy, is tevreden over de opkomst donderdag: „'s Ochtends zo’n 120 man, en in de middag ondanks de regen ook nog een stuk of 30. Aangezien de aardappeloogst dit jaar vroeg valt en de evenementenagenda's weer vol staan, mogen we zeker niet klagen.”
Welke ontwikkeling in de robotisering in de akkerbouw gaat het hardst: die van kleine veldrobotjes of van grotere werktuigendragers? Volgens Van Tilburg is dit lastig te zeggen. Hij vermoedt dat het voorlopig gelijk op zal gaan: „Belangrijke factoren blijven de beschikbaarheid van middelen en arbeidskrachten.”
Afwezig
Tegenover de goede opkomst van akkerbouwers, moesten de twee deelnemende buitenlandse fabrikanten donderdag afzeggen.
Het Noorse beddrijf Kilter kreeg hun aanwezigheid door organisatorische redenen niet rond. Jammer volgens Van Tilburg, want hun AX-1 is momenteel zeker een interessante ontwikkeling op het gebied van autonome onkruidbestrijding in de akkerbouw.
Ook het Franse Meropy was om organisatorische redenen afwezig. Hun kleine, lichte scoutrobot SentiV levert met camera's en andere sensoren data over de behoefte water en voedingstoffen, en onkruiden, ziekten en plagen in het gewas.
De demodag werd onder meer gefinancierd vanuit het project 'Schoon Water voor Brabant'; een stimuleringsproject om grond- en oppervlaktewater schoon te houden voor de bereiding van drinkwater. CLM en Delphy voeren het namens een groot aantal partners uit. (www.schoon-water.nl)
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Tekst: José de Jong
Beeld: Arie Coster, José de Jong