ACM moet intensieve samenwerking nog goedkeuren
Geitenzuivelbedrijf Amalthea uit Rijen komt voor vijftig procent in handen van Ausnutria
'De gedeelde visie op de sterk groeiende en veranderende (inter)nationale zuivelmarkt is aanleiding voor een intensievere samenwerking, waarbij een participatie gemoeid is van 50 procent in de Amalthea-group door Ausnutria. Hiermee bundelen de bedrijven hun innovatiekracht, krijgt Amalthea toegang tot een breder netwerk en de bedrijven zullen hiermee samen de beschikking hebben over een completer portfolio', schrijft Ausnutria.
Gepatenteerde techniek
De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het gaat niet om een fusie, de Brabantse en Friese bedrijven blijven autonoom. Amalthea en Ausnutria werken al geruime tijd samen op het gebied van de voor geitenmelk gepatenteerde techniek van microfiltratie. Deze innovatie heeft geleid tot een vooruitstrevende positie in de geitenzuivelmarkt, meer toepassingen van geitenmelk door de ontwikkelde formule en een optimale verwaarding van alle afzonderlijke melkcomponenten in halffabricaten en eindproducten.
De productportfolio’s en geografische posities van beide partijen zijn complementair. Amalthea produceert en vermarkt half-harde geitenkaas en biologische koekaas. Ausnutria is gespecialiseerd in baby- en kindervoeding op basis van geitenmelk. 'De intensievere samenwerking leidt tot meer stabiliteit, continuïteit en grotere innovatiekracht. Daarnaast stelt de krachtenbundeling Amalthea in staat om gebruik te maken van het wereldwijde netwerk van Ausnutria. Ausnutria verzekert zich hiermee van zeer hoogwaardige wei, een belangrijk ingrediënt voor de vervaardiging van haar baby- en kindervoedingsproducten.'
Nieuwe kansen
Bart van der Meer, algemeen directeur van Ausnutria: „Door alles uit melk te halen te combineren met onze gezamenlijke kennis, innovaties en producten, zijn wij als Ausnutria in staat om samen met Amalthea nieuwe kansen te benutten en nieuwe markten te bereiken."
„De intensievere samenwerking sluit aan op onze missie om alle ‘wonderen’ uit melk te halen", zegt Joop de Groot, directeur bij Amalthea. „Een logische stap die bijdraagt aan ons streven naar een complete verwaarding van de melkstromen en de flexibiliteit in toepassingen van de melk te vergroten. De complete benutting van alle melkcomponenten is ook van belang voor de realisatie van de duurzaamheidsagenda van Amalthea. Tegelijkertijd biedt deze samenwerking aan onze coöperatie, leveranciers en klanten verdere groeimogelijkheden.”