60 euro subsidie/ha voor compost op Zuid-Limburgse akkers
Lössgrond behoort tot de leemgronden. De bodemaggregaten van deze gronden vallen snel in kleinere delen uiteen. Het gevolg is dat na een regenbui snel verslemping optreedt, waardoor de grond minder water opneemt. Een optie om slempvorming te verminderen is het verhogen van het organisch stofgehalte. De jaarlijks aanvoer van grote hoeveelheden organisch materiaal kan daarvoor zorgen. Echter door wettelijke beperkingen (fosfaataanvoer) is dit slechts beperkt mogelijk. Organische stof heeft vele voordelen op het vlak van bewerkbaarheid, bodemstabiliteit, koolstofopslag, watervasthoudend vermogen en bevordering van de beworteling. Per saldo verbetert dit de infiltratiecapaciteit en vermindert zo de kans op waterafspoeling en erosie. Omdat meer water in de bodem infiltreert, spoelen ook minder nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen af.
Het op peil houden of verhogen van de organische stof kan door de aanvoer van organisch materiaal (gewasresten, groenbemesters en mest) te verhogen en de afbraak te beperken door toepassing van minimale grondbewerking.
Subsidie compost
Om de aanwending van compost als waterbergende en waterremmende maatregel te stimuleren heeft het Waterschap Limburg besloten om agrariërs, fruittelers en boomkwekers die compost op hun hellende percelen aanwenden een subsidie te verstrekken. Deze subsidie, van 60 euro per hectare (maximaal 15 hectare), verstrekt het Waterschap Limburg voor de aanvoer van compost op zowel bouwland als op de zwartstrook van fruitplantages. Nieuwe aanvragen voor teeltseizoen 2022 zijn niet meer mogelijk.
Voorwaarden
Deze regeling richt zich op in Zuid-Limburg actieve agrariërs en fruittelers met percelen (akker, fruit- of boomplantage) met een hellingspercentage van minimaal twee procent. Agrariërs aan wie deze subsidie is toegekend dienen vóór 1 december 2022 minimaal 10 ton compost per hectare aan te voeren. Deze compost moet voldoen aan artikel 17 van het uitvoeringsbesluit meststoffen. Dit betekent concreet dat deze minder dan 0,5 gewichtsprocent aan bodemvreemde niet-biologisch afbreekbare delen dient te bevatten. Deze subsidie kan worden aangevraagd via het digitale subsidieportaal van Waterschap Limburg.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Waterschap Limburg