‘Perfecte landbouwgrond’ sneuvelt met onder water zetten Hedwigepolder
„Het was mooie polder met een goed kleipakket en daardoor goede landbouwgrond. Het is echt doorzonde dat die op is geofferd aan de natuur", aldus Frank Kuijpers, CDA-statenlid en akkerbouwer in Ossenisse. „En de natuurwinst is 0,0.”
Het zou bij de ontpoldering oorspronkelijk gaan om 3.000 hectare, maar het is uiteindelijk maar 300 hectare geworden, licht Kuijpers toe. En ook 300 hectare aan Belgische kant. Als je dat afzet tegen de 40.000 hectare die het Scheldebekken meet, zijn dat kruimels.”
Zilt water
Drie Nederlandse en diverse Vlaamse boeren zijn door het onder water laten lopen van de Hedwigepolder getroffen, vertelt Kuijpers verder. „Dat leverde veel pijn op, vooral bij de betrokken boeren. Zij zijn wel gecompenseerd met nieuw land, maar dat ligt op afstand, soms wel tot 30 kilometer ver. En dat terwijl ze het eerst naast de boerderij hadden liggen.“ Maar het levert ook nog een ander probleem op. „Er stroomt nu zilt water het land in, terwijl we als landbouw juist een gebrek hebben aan zoet water. Het is een zwarte bladzijde. Maar de rechtspraak is gedaan, dus er is niets meer aan te doen. Maar ik denk als ze - de overheid, red. - het overnieuw hadden kunnen doen, zet ze het toch heel anders hadden geregeld.”
Uitstel door verzet
Het besluit om de polder onder water te zetten werd genomen in 2005, als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de vaargeul naar Antwerpen. Daarbij ging natuur verloren. De polder zou eigenlijk in 2009 al worden teruggegeven aan de natuur, maar er bestond veel verzet tegen het onder water zetten van landbouwgrond. Er zijn tot het laatste moment rechtszaken gevoerd om te voorkomen dat het water het gebied in zou stromen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Straatkaart.nl