Emissiefactor jongvee nekt natuurvergunning drie Brabantse bedrijven
De drie veehouderijen kregen een natuurvergunning van de provincie Noord-Brabant voor het uitbreiden van hun bedrijf. Enkele natuurverenigingen zijn het hier niet mee eens en stapten naar de rechter.
De provincie Noord-Brabant heeft als enige in Nederland in de provinciale omgevingsverordening (IOV) een aparte emissiefactor opgesteld voor jongvee, in afwijking van de landelijke emissiefactor. Melkveehouders in Noord-Brabant moeten ook hun jongvee verplicht huisvesten in emissiearme stallen. De natuurverenigingen die de zaak hadden aangespannen, betwijfelen of de emissiearme systemen wel werken en of de afwijkende emissiefactor voor jongvee wel klopt.
Uitspraak Raad van State
De betreffende melkveebedrijven maakten gebruik van dezelfde twee emissiearme stalsystemen waarover de Raad van State op 7 september heeft geoordeeld dat de emissiefactor onvoldoende vaststaat, namelijk de A1.13 (ECO-vloer, zie foto) en de A1.28 (Meadowfloor). De rechtbank Oost-Brabant verwijst in haar uitspraak dan ook naar de uitspraak van de Raad van State. ‘De rechtbank is van oordeel dat niet met zekerheid kan worden gezegd dat een emissiearm stalsysteem in iedere stal op dezelfde wijze zal presteren en zal blijven presteren. Dit moet beter worden geregeld in de natuurvergunningen, bijvoorbeeld met voorschriften over het soort veevoer, de oppervlakte per dierplaats of de frequentie van de mestschuif.’
Onzekerheid
De rechtbank heeft de Stichting Advisering bestuursrechtspraak laten onderzoeken of de afwijkende emissiefactor voor jongvee in de IOV wel klopt. Met dit advies en de kritiek van de natuurverenigingen is de rechtbank van oordeel dat te onzeker is of de afwijkende emissiefactor voor jongvee wel stand houdt. In combinatie met de onzekerheid over de prestaties van de stalsystemen, vindt de rechtbank dat de provincie de afwijkende emissiefactor in de IOV in deze gevallen niet had mogen toepassen. De rechtbank merkt ten overvloede op dat het aan de provincie is om te kijken of de verplichtingen in de IOV, die betrekking hebben op het emissiearm huisvesten van jongvee, wel kunnen worden gehandhaafd.
De volledige uitspraken zijn hier te downloaden.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Agrio
Bron: Rechtbank Oost-Brabant