Video: Bataatteler laat rooier naar wens bouwen
Bataten zijn een relatief nieuwe teelt in Nederland, geeft Verschure aan. „Er is dan ook nog weinig techniek voorhanden. Dus moet er veel zelf worden ontwikkeld.” De noodzaak daarvoor is er wel. Verschure wil graag opschalen. „Bij handwerk is de productie per man per uur gewoon te laag.”
Voor kleinere bedrijven kan dat nog wel, maar de grotere zoeken het in mechanisatie. Het areaal is ongeveer 200, 250 hectare groot schat Verschure in. „Dat is verdeeld over zo’n 80 telers. Een paar grote, en heel veel kleintjes.” Voor de laatste kan een grote rooier natuurlijk niet uit.
Verschure wil in ieder geval wel verder en meer en (ver)bouwde samen met BasRijs een rooier. Grote verschil met een aardappelrooier, die toch gevoelsmatig het dichtst tegen de batatenrooier aanligt, is de behandeling van het gewas. „Aardappels moet je ook rustig behandelen, maar kunnen best een stootje hebben. Bataten hebben een erg zachte huid waardoor er snel beschadiging optreedt.” Het product bepaalt dus ook hier de manier van rooien en de opbouw van de machine.
Vorige week liet Verschure zijn rooier, samen met Delphy, tijdens een demonstratie zien.