Aanbevelingen Remkes blijven bruikbaar door uitspraak over bouwvrijstelling
Remkes ging er bij de berekeningen in zijn rapport al van uit dat de bouwvrijstelling geen stand zou houden bij de Raad van State. De uitspraak van woensdag hoeft daarom niet tot een bijsturing te leiden van de aanbevelingen die de stikstofbemiddelaar deed. Door de uitspraak moeten agrarische ondernemers de bouwfase nu ook weer in de vergunningverlening meenemen. Dat heeft naar verwachting geen grote gevolgen.
Piekbelasters snel uitkopen
Bouwend Nederland noemt de gevolgen van de uitspraak een 'drama'. Door de verplichting weer voor elk bouwproject aan te moeten tonen dat de realisatie niet bijdraagt aan een vergroting van de stikstofuitstoot nemen kosten toe en zal de vergunningverlening enorm vertragen. „De gevolgen voor de bouw zijn verstrekkend", aldus voorzitter Maxime Verhagen. „Het kabinet zal als de bliksem piekbelasters moeten uitkopen om zo stikstofruimte vrij te maken voor natuur, bouw en nieuwe economische ontwikkelingen. Het kabinet kan het zichzelf niet veroorloven op de handen te blijven zitten. Actie is nu nodig. Dit duurt al drieënhalf jaar. Dat is onacceptabel."
Overdreven
Voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB), die de zaak tegen Portos aanspande, noemt de reactie van de bouwsector 'zwaar overdreven' in een interview op Radio 1. De woningbouw hoeft volgens hem ook niet stil te komen liggen. „Er moet weer een passende berekening worden gemaakt. Het enige wat je nu hoeft te doen is een ernstberekening, en dat kan elke havo- en vwo-leerling doen.” Als ondernemers al stikstofvrij werken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van elektrische machines, dan is er niks aan de hand en kan de vergunning versneld afgegeven worden. „Als je dan in de buurt van een Natura 2000-gebied zit, dan kan dat gewoon doorgaan. Dan heb je ook geen passende beoordeling nodig", duidt de voorzitter van MOB.
Verduurzamingsprojecten, zoals windmolenparken op de Noordzee, lopen ook geen vertraging op. Vollenbroek: „De projecten zo ver uit de buurt van de Natura-2000 gebieden kunnen gewoon doorgaan.”
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Bas Lageschaar
Bron: LTO Nederland