Zeeuwse inspiratieavond streekproducten: 'Duizenden boeren bezig met huisverkoop'
De tour is onderdeel van het project ‘Kennisdeling, de sleutel tot een succesvolle transitie naar een duurzame landbouw’ van ZLTO, Proefboerderij Rusthoeve, Delphy en ZAJK. Dit driejarige project eindigt volgende maand.
Steeds meer Nederlanders worden zich ervan bewust dat ons voedsel te veel kilometers aflegt voordat het op ons bord ligt. De Rabobank stelde zelfs dat de gemiddelde hap 30.000 kilometer aflegt. De Zeeuwse ondernemers zijn het met elkaar eens dat het onzin is om een product van ver weg te halen, als dit ook uit de buurt kan. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar kwalitatief ook nog lekkerder én verser.
Boerderijwinkels en kramen
Tijdens de inspiratietour werd duidelijk dat er veel mooie streekproducten in de buurt te koop zijn. Mariska van Koulil, die de avond organiseerde namens ZLTO, vertelde dat in Zeeland vooral het aantal kleine verkoopkramen langs de weg de afgelopen vier jaar enorm is toegenomen van 650 naar 1100. De omzet per bedrijf is met ongeveer 5.000 euro niet gigantisch, maar wel een leuke aanvulling op het inkomen. Ook nam het aantal boerderijwinkels toe en dan voornamelijk de middelgrote. Van 600 in 2018 zijn er nu naar schatting 750 en de gemiddelde omzet steeg van 150.000 naar 180.000 euro. Deze middelgrote boerderijwinkels zorgen samen ook voor de hoogste omzet van 135 miljoen op een totaalbedrag van naar schatting 370 miljoen.Totaal zijn er volgens Van Koulil ongeveer 3870 kramen langs de weg, markten en boerderijwinkels waar de agrarische streekproducten worden verkocht.
Zeker Zeeuws
Omdat deze verkoop veelal kleinschalig en versnipperd is, werd medio 2017 ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws opgericht die zich sterk maakt voor meer bekendheid en verkrijgbaarheid van de Zeker Zeeuws streekproducten. Zij promoten, professionaliseren en vermarkten de gecertificeerde Zeeuwse streekproducten die met ambacht en veel zorg zijn gemaakt.
Een van de deelnemende ondernemers aan de inspiratietour was Steven Dees uit Wissenkerke. De akkerbouwer verbouwt sinds vijf jaar Rode Pipo-aardappelen. De meeste daarvan gaan naar supermarkten op Noord-Beveland, maar Dees zoekt ook uitbreiding van zijn afzetmarkt.
Akkerbouwers Wout en Anneke Lugtenburg uit Geervliet verbouwen aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe en pompoenen. Zij verkopen hun producten én droogbloemen op markten, de eigen boerderij en bij boerderijwinkels en reden graag naar Wolphaartsdijk om van collega’s tips te horen.
Bedrijf versterken
Werner Louwerse is met zijn broer Henry eigenaar van Tuinderij Lobros in Serooskerke, een minicamping en boerderijwinkel Groenteschuurtje. Zij telen Planet Proof 9 hectare venkel en 60 tot 65 hectare bloemkool in de vollegrond en zijn altijd op zoek naar kansen om hun bedrijf te versterken.
Gastheer De Zeeuwse Boer zette de deuren open van twee van hun bedrijven: Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip voor een rondleiding. Tussendoor werd genoten van een verse kop snert en een proeverij van hert en kip. Geïnteresseerden konden daarna nog een bezoek brengen aan de biologische Angusfokkerij Poelzicht in 's-Heer-Abtskerke.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend