Deadline stalaanpassingen 2024 nog niet van tafel in Brabant, CDA volgt college
Brabants Dagblad en Omroep Brabant hebben het conceptverkiezingsprogramma van het CDA in handen, waarin staat de partij wil afzien van de deadline voor stalaanpassingen 2024.„ De tijdslijn is door gerechtelijke uitspraken in het gedrang gekomen. Er is onvoldoende juridische onderbouwing. We hebben grote twijfels of het nu uitgezette pad begaanbaar is", zei CDA-fractievoorzitter Kees de Heer.
Worsteling
Bijna alle aanwezige partijen bevroegen De Heer vervolgens naar het standpunt van zijn partij. Blijven ze achter het college staan of gaan ze toch al de lijn van het conceptverkiezingsprogramma volgen? Willem Rutjens van JA21 legde het CDA voor dat 2024 jaren geleden is vastgesteld omdat het toen juridisch en technisch wel haalbaar bleek. „Daarom staat 2024 in allerlei bestuursakkoorden waaraan u zich wilt houden, maar nu is de hele onderbouwing daarvoor weg. Waarom wilt u dat niet inzien?", vraagt hij aan het CDA.
De Heer: „De werkelijkheid is veranderd en je kunt niet een werkelijkheid creeëren vanaf papier. We worstelen ook met de vraag wat nu verstandig beleid is. Dan zeggen wij: eerst alle feiten op een rij, voordat we uitspraken doen waar consequenties aan zitten." Het CDA heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten (GS) over de consequenties van de gerechtelijke uitspraken voor de vergunningverlening. En dat antwoord gaf De Heer wel zeven keer op vragen van andere statenleden.
Tussenoplossing
Tot de antwoorden er zijn, steunt het CDA de aanpak van het college. Deze houdt in dat melkvee- en jongveehouders een pro-forma vergunning aan kunnen vragen. „Deze aanpak zien wij als een tijdelijke oplossing en geen bestendige. Maar, omdat het enige houvast geeft aan agrarische ondernemers steunen wij GS in deze tussenoplossing." Het CDA steunde dan ook niet de motie om de deadline te verplaatsen, net als de andere coalitiepartijen.
Voor 16 december update
De boeren blijven voorlopig dus in onzekerheid zitten. Binnenkort moet er wel enige duidelijkheid komen. Een meerderheid van de staten nam een motie ('stilstaan is geen optie') van coalitiepartijen VVD en PvdA aan. Deze roept het college op om voor 16 december met een plan te komen waarin staat hoe alle vergunningen die voor 1 april 2023 aangevraagd moeten worden, inhoudelijk juridisch behandeld en verleend kunnen gaan worden. Met deze motie moeten de aanpassingen van de stallen voor 2024 mogelijk zijn.
Het college zit wel in een beetje in een spagaat met de motie, zo geeft gedeputeerde Elies Lemkes (CDA) aan. Zo is Brabant deels afhankelijk van de stikstofplannen die het Rijk eind november presenteert en de gevolgen voor vergunningverlening. Of ze op 16 december alle relevante informatie al heeft, weet ze nog niet. Wel zegde Lemkes toe om alle beschikbare gegevens te delen die ze dan tot haar beschikking heeft.
De provincie werkt ook aan alternatieve scenario's voor de ontstane situatie om toch stikstofreductie te kunnen realiseren. Hierbij worden ook de effecten op het tijdspad meegenomen. Met dit plan wil de gedeputeerde in januari naar de Staten komen.
Kwalitatief versus kwantitatief
Nico Heijmans van de SP vraagt of het niet om de kwaliteit van de informatie gaat in plaats van de kwantiteit. „Je kunt best 98 procent van de informatie hebben, maar dat de twee procent die ontbreekt cruciaal is of vergunningen wel of niet verleend kunnen worden. Bent u van mening dat u hier pas wat mee kunt als alle informatie heeft en niet slechts een deel?", waarop Lemkes antwoordt: „Voor een van sectoren zullen we alle informatie beschikbaar hebben. Voor een aantal sectoren is dat onzeker", waarbij Lemkes doelt op melkvee en jongvee.
Te dwingend
Het CDA stemde tegen de motie van de coalitiegenoten VVD en PvdA. De Heer: „We vinden deze motie te dwingend en met de toezeggingen van de Gedeputeerde Staten hebben we voldoende vertrouwen dat ze met een goed plan komen voor boeren, natuur en economie." Ook de SP stemde tegen omdat ze zich verre willen houden van strategisch stemmen. Heijmans: „We vinden dit een zwakke poging om de zaak uit te stellen en onduidelijkheid te houden."
Bestuurscrisis voorkomen
Hoewel het CDA volgens het concept-verkiezingsprogrammma van de deadline 2024 lijkt af te willen, volgen ze dus vooralsnog de lijn van het college. Het CDA lijkt daarmee een bestuurscrisis te willen voorkomen.
ZLTO: 'Toon realiteitszin'
ZLTO volgde de vergadering met interesse. Ze roept alle fracties in de Staten van Noord-Brabant op om realiteitszin te tonen.
ZLTO verwacht de komende weken geen perspectief van het kabinet, maar pas op zijn vroegst volgend jaar. 'Daarom kunnen de Staten van Noord-Brabant niets anders besluiten dan om nu de deadline op te schuiven. Vasthouden aan een concept dat in de praktijk onhaalbaar is, lost geen enkel probleem op, leidt alleen tot meer verstarring en polarisatie en houdt boerengezinnen onnodig in spanning', schrijft het in een reactie op de vergadering. 'Wij vertrouwen erop dat geen enkele partij dit wil. Andersom mag ‘de politiek’ erop vertrouwen dat boeren hun stallen willen en zullen aanpassen wanneer een reële deadline komt. Voorwaarde is wel dat innovaties ook juridisch houdbaar zijn.'