Zeeuwse akkerbouwers meten zelf zoutgehalte in de sloot

Omdat in Zeeland natuurlijke zoetwaterbronnen schaars zijn, is deze actie nodig. Agrariërs zijn daardoor grotendeels aangewezen op regenwater om hun gewassen te telen. Nu ook dat vermindert doordat de zomers steeds droger lijken te worden, kan water uit de sloten halen een optie zijn, maar dan moet dat water wel zoet genoeg zijn.
EC-meter
Met een EC-meter, electric conductivity, gaan de boeren elke twee weken op vaste plekken het zoutgehalte van de sloten meten. Alle meetgegevens worden verzameld in een database die vrij toegankelijk is. Op plaatsen waar het zoutgehalte toeneemt, verandert de kleur van blauw naar rood. Zo ontstaat een duidelijk beeld van de waterkwaliteit in de Zeeuwse sloten en kunnen boeren én beleidsmakers hierop anticiperen en ervoor zorgen dat er zoet water beschikbaar is als gewassen dit nodig hebben. Ook kunnen er stuwen geplaatst worden op plaatsen waar zoet en zout water bij elkaar komt. In de toekomst komt er op de website van de Provincie Zeeland een overzicht te staan.
Meedoen
Deze pilot is vergelijkbaar met het project ‘Boeren meten water’ op Noord-Beveland en ‘Natuurlijk Zoet’ op Schouwen-Duiveland. Door dit nieuwe project zijn er binnenkort gedetailleerde metingen over het zoet-zoutgehalte in het oppervlaktewatersysteem beschikbaar uit de hele provincie. Er is nog ruimte voor meer boeren. Wie interesse heeft om mee te doen met de metingen, kan een mail sturen naar zoetwater@zeeland.nl. Ook particulieren kunnen eenvoudig metingen verrichten.