Telers: ‘Jongeren kennen veelzijdigheid witlof niet’

Martine Lisseveld van kwekerij Reijnpack heeft niet het idee dat witlof een imagoprobleem heeft. „Ik denk meer dat jongeren de veelzijdigheid van de groente niet kennen en daarom geen witlof eten. Het is dus meer het onbekende. Van jongere consumenten is ook bekend dat zij sneller voor gemaksgroenten kiezen die gesneden in de supermarkt liggen.” Haar familiebedrijf is specialist in verpakte rood- en witlof. Jaarlijks telen akkerbouwers op het eiland Goeree-Overflakkee voor hun ongeveer 110 hectare wortelpennen. De ongeveer 500 wortelen groeien daarna in drie weken bij Reijnpack uit tot rood- of witlof en worden geoogst, verpakt en geëxporteerd. Het minder bekende roodlof is een exclusiever product met een kleinere afzetmarkt. Volgens Lisseveld smaakt het bitterder dan witlof.
Witlof laten zien
Nu de consumptie van witlof volgens de cijfers van het GroentenFruit Huis in het eerste halfjaar van 2022 van de negende plaats verder naar beneden is gezakt, vinden de telers het tijd voor actie. „We zijn een werkgroep begonnen en gaan bekijken hoe we gezamenlijk de veelzijdigheid van witlof sector breed kunnen laten zien.” Naast Lisseveld zitten in de werkgroep mensen van de telersvereniging, telerscoöperatie Fossa Eugenia, Tolpoort Vegetables (coöperatie van 17 telers van bloemkool, broccoli en witlof) en Oxin Growers (coöperatie van plusminus 150 telers). „We gaan onze doelgroep bepalen en bekijken hoe we die het beste kunnen bereiken. Misschien via influencers, kookprogramma’s en de populaire groentepakketten. Daarbij vergeten we de huidige witlofeters natuurlijk ook niet.”
Niet rooskleurig
Cijfers van het CBS over de witlofsector zijn ook niet rooskleurig. Van bijna 420.000 are in 2000 zakte het areaal dit jaar tot 296.000 are. In 2000 waren er nog 810 telers van witlofwortels, nu nog 384. En het aantal witloftrekkerijen daalde van 278 in 2000 naar 43. In Zeeland zijn er van de 23 trekkerijen uit 2000 nog slechts vijf over. Wel is het opvallend dat daar in 2000 19.688 are werd getrokken en er na een jarenlange dip nu weer 20.552 are staat. Landelijke cijfers over de jaren 2000 en 2022 laten echter met 309.183 are en 155.467 are bijna een halvering zien.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel