Fotoserie: Veertigste Boerenkaaskeuring Zuid-Nederland voor het eerst in Zeeland

Mede-eigenaresse Els Mesu van kaasboerderij Schellach liep te stralen. Ze was blij dat de keuring nu wél door kon gaan. Vorig jaar was dat al de bedoeling. Iets meer dan zestig boerenkazen werden in Middelburg onderworpen aan de jaarlijkse kaaskeuring: jonge kaas, oude kaas, kruidenkaas, belegen kaas en geitenkaas. De keurmeesters deden hun werk aan drie tafels, met z’n tweeën en 'blind', de naam van de kaasmakers was afgeplakt.
Unieke smaak
„We letten op technische details zoals de kwaliteit van de korst, de vorm, de structuur, de stevigheid en de verdeling van de gaatjes in de kaas, maar ook op de geur en de smaak,” legde de bekende kaaskeurmeester Gea van der Puijl uit. Met een boor werd een monster uit de kaas gehaald, waarna de soepelheid, geur en smaak werd beoordeeld. Sommige kaasmakers keken met gespannen gezichten naar alle handelingen rond de drie tafels en nóg belangrijker, naar de mening van de keurmeesters. „De smaak van iedere boerenkaas is uniek,” legde Van der Puijl uit. „Dat ligt bijvoorbeeld aan het voer van de koeien, het gras en de bereidingswijze.” De keurmeesters deden hun werk onder het toeziend oog van de peuters van het agrarisch kinderdagverblijf. Dat meeproeven mocht lieten een paar peuters zich geen twee keer zeggen.
Groot assortiment
Een van de boeren die meedeed aan de keuring was Ad de Vos uit Biervliet. Samen met zijn vrouw Marlies en zoon Adrie runt hij zijn bedrijf met meer dan 200 koeien, een kaasmakerij en een boerderijwinkel. Zij hebben een groot assortiment Biervlieter boerenkaas in verschillende smaken, zoals brandnetel, knoflook-ui, mosterd, tomaat-olijf of fenegriek. „Ik heb onze jong belegen, kruiden en truffelkaas vandaag meegenomen voor de keuring.”
Kaasboerin Mieke van den Heuvel van kaasboerderij De Lange Hoeve uit het Brabantse Genderen is ook trots op haar kaas, die al een aantal keren de Cum Laude Award voor de lekkerste boerenkaas won. „Wij hebben onze oude, belegen, jonge en kruidenkaas meegenomen, gemaakt in onze eigen kaasmakerij.” Samen met haar man Herman heeft Mieke 110 hectare land en 250 koeien.
Winnaars kaaskeuring 17 november
Zuivelboerderij Nieuwerwets (94 punten) uit Knegsel werd nummer één bij de jonge kaas, gevolgd door zuivelboerderij Mergeland (92) uit Reijmerstok en kaasboerderij Van Schaik (91) uit Stellendam. In de categorie belegen kaas moest kaasboerderij Schellach (92) uit Middelburg de eerste plaats delen met zuivelboerderij De Driehoek uit Oosterhout. De derde plaats was voor kaasboerderij De Buitenhoeve (90) uit Haaften.
In de categorie oude kaas waren biologische kaasboerderij De Hooiberg (97) uit Bladel, kaasboerderij De Driehoek (96) en kaasboerderij Van Schaik (92) winnaars. Kaasboerderij De Vos (93) ging er met de eerste plaats vandoor in de categorie Baby Goudse, gevolgd door kaasboerderij De Ruurhoeve (93) uit Hoogeloon en kaasboerderij Van Schaik (89).

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend