Vertrekkend LLTB-voorzitter Faassen bekroond tot ‘Limburger van Verdienste’
Plaatsvervangend-gouverneur Lia Roefs van provincie Limburg deelde de onderscheiding uit aan Faassen. „Ik vind het een eer dat ik vandaag deze onderscheiding mag uitreiken. Ik ken Léon niet alleen als een verbinder, maar ook als iemand die zich met hart en ziel inzet voor de agrarische sector. Een sector waar veel op af komt, maar die mede dankzij Léon al lang bezig is met de transitie van de landbouw in Limburg. Ik ben er trots op dat we gezamenlijk aan de slag mochten zijn voor de toekomst van de agrarische sector en ik wil Léon hier dan ook heel hartelijk voor danken."
Léon Faassen was vanaf 2014 voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en hij was daarmee het boegbeeld voor agrarisch Limburg en voor de Limburgse land- en tuinbouwers in Nederland en het (aangrenzende) buitenland. Onder zijn leiding en met zijn persoonlijke betrokkenheid werden de belangen van de agrarische sector op diverse niveaus behartigd. Zo was de heer Faassen lid van het Federatiebestuur Ondernemend Limburg dat zorgt voor een goede positionering van de gezamenlijke ondernemersbelangen in Limburg, en van het Platform Veilig Ondernemen Limburg dat gemeenten faciliteert bij de bestrijding van criminaliteit en het voorkomen van vormen van ondermijning in het buitengebied.
Limburger van Verdienste
De Limburger van Verdienste is een exclusieve onderscheiding en wordt toegekend aan personen die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk hebben ingezet als ambassadeur op een specifiek maatschappelijk gebied voor Limburg en haar bevolking. Er moet daarbij sprake zijn van een speciale zichtbaarheid, uitstraling en/of buitengewone voorbeeldfunctie, die niet in gelijke mate aan anderen op het betrokken terrein kan worden toegeschreven.
Naast dat Faassen werd benoemd tot 'Limburger van Verdienste', was het ook de middag dat hij de voorzittershamer overdroeg aan de nieuwe LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg (34). Rompelberg runt samen met zijn oom en jongste broer een melkveebedrijf in Eijsden (Zuid-Limburg). Hij geeft aan het bestuurswerk prima te kunnen combineren is met de werkzaamheden op het familiebedrijf. „De dagelijkse werkzaamheden liggen bij mijn oom en broer en om mijn afwezigheid aan te vullen, nemen we een externe kracht aan. Van huis uit heb ik meegekregen dat het belangrijk is om je naast je eigen bedrijf breder in te zetten voor de sector."
'Bedrijfsopvolging onder druk'
Rompelberg is al zeven jaar lid van het hoofdbestuur van de LLTB, waarvan de laatste drie als vicevoorzitter. Aangezien hij al die jaren mede aan het roer heeft gestaan van de vereniging, verwacht de nieuwe voorzitter geen enorme koerswijzigingen na zijn aantreden. „Wat ik heel belangrijk vind, is dat de discussie wordt gevoerd op basis van feiten", stelt Rompelberg. „Dat maakt onze taak om bestuurders in onze gemeenten en de provincie goed te informeren onverminderd belangrijk."
In de maidenspeech bij zijn benoeming geeft Rompelberg aan zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van met name jonge boeren. „Bedrijfsopvolging staat onder druk en geef een jonge boer eens ongelijk, in deze tijd van onzekerheid en gebrek aan perspectief. We moeten ervoor waken dat er genoeg boeren overblijven. Want een boer die stopt, komt nooit terug", waarschuwt hij.
Vooruitkijken
Rompelberg is benieuwd naar waar de regering dat perspectief ziet, maar geeft ook aan dat Limburgse boeren en tuinders goed moeten nadenken over hun eigen toekomst. „Het is ontzettend lastig in deze roerige tijden een paar jaar vooruit te kijken", geeft hij toe. „Maar probeer desondanks stil te staan bij wat u in de toekomst wilt en kunt. Wie daar nú over nadenkt, staat straks sterker in de transitie", houdt hij de aanwezigen bij zijn installatie voor.
In zijn toespraak laat Rompelberg weten het een eer te vinden als voorzitter van de belangenbehartiger voor Limburgse boeren en tuinders aan de slag te mogen. „Na het overlijden van mijn opa in 2016, heb ik zijn LLTB-speldje geërfd", besloot Rompelberg zijn toespraak donderdag. „Veel belangrijker nog, ik erfde ook een hart voor de sector, doorzettingsvermogen en de overtuiging dat je samen verder komt."
Afscheid
Faassen neemt met pijn in het hart afscheid van de LLTB. „Maar het is goed zo", zegt Faassen. „We hebben bij de LLTB een maximale bestuurstermijn van acht jaar en dat vind ik heel gezond. Het is beter dat men het jammer vindt dat je gaat, dan wanneer mensen je moe zijn", concludeert de scheidend voorzitter. „Ik ben ervan overtuigd dat het voorzitterschap van de LLTB bij Thijs in goede handen is en ik wens hem veel succes."
Faassen is benoemd tot erevoorzitter. Daarmee is hij vooergoed aan de vereniging verbonden.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Maartje van Berkel
Bronnen: Limburg, LLTB