Minder gewasbeschermingsmiddel door robotisering en nog meer subsidie in Zeeland

Akkerbouwer Pieter Risseeuw van Risseeuw Techniek in Schoondijke ontwikkelt al jarenlang elektronische toepassingen voor landbouwmechanisatie. Samen met akkerbouwer Patrick Uitdewilligen, GPS-specialist bij LMB Vermeulen in Oostburg ontwikkelde hij al eerder Track-Control ploegbesturing om perfect recht te ploegen op de natte Zeeuwse klei. Het systeem wordt inmiddels gebruikt in verschillende Europese landen en in Canada.
Spotsprayen met een robot
Risseeuw en LMB Vermeulen hebben nu 45.000 euro subsidie ontvangen om samen met Precisionwise, Delphy en proefboerderij Rusthoeve te onderzoeken of een combinatie van mechanische en chemische gewasbescherming succesvol kan worden toegepast op de teelt van suikerbieten. De bedrijven willen de haalbaarheid onderzoeken van een gecombineerd gebruik van mechanische onkruidbescherming, gps-techniek, spotspraying en plantherkenning. Spotspraying maakt gebruik van RGB-kleurencamera’s die bepaalde onkruidsoorten herkennen en uitsluitend dáár gewasbeschermingsmiddelen toepassen. De combinatie van de verschillende technieken wordt getest op de bestaande robot-werktuigdrager FarmDroid.
Van vullen naar voeden
Stichting Boer en Keten krijgt 49.943 euro subsidie voor het project ‘Van vullen naar voeden’. De initiatiefnemers gaan een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren in samenwerking met partners Dutch Cuisine Academy, zorgcentrum Cederhof, zorgresidentie Landgoed Rijckholt, Scalda en Three Rivers FoodDelta. In drie fasen willen zij uitzoeken hoe in Zeeland geteeld voedsel jaarrond geleverd kan worden aan scholieren en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. En tegen welke prijs dat kan.
Het is de bedoeling dat de Zeeuwse oogst wordt verwerkt tot gezonde en voedzame maaltijden. De proef begint op acht hectare grond en zal, wanneer het succesvol is, worden uitgebreid.
Verschralen, kansen voor gras
Maatschap Hof de Eendragt in Zaamslag, een kleinschalige boerderij met scharrelvarkens en natuurrunderen, heeft voor een haalbaarheidsonderzoek om maaisel te verwerken tot hoogwaardige graspellets 28.421 euro subsidie ontvangen. Zij gaan onderzoeken of het technisch, praktisch, logistiek en economisch haalbaar is door gebruik te maken van industriële restwarmte. Het maaisel komt van het beheer van natuurgebieden en de openbare ruimte. De graspellets zijn te gebruiken als veevoer, bodemverbetering, bedding in stallen en wellicht als grondstof voor groene weidepalen. De Eendragt gaat dit doen in samenwerking met Staatsbosbeheer Zeeland en het Kennis en innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie (KicMPi) in Hoek.
Gezonde pasta van reststromen
Het nog maar twee jaar bestaande Sophyn Greens in Ellemeet kreeg maar liefst 165.188 euro subsidie voor het demonstratieproject Gezonde pasta van reststromen uit Zeeuwse bodem. Eigenaresse Linsie Meijer wil aantonen dat van reststromen van groenten, fruit, vezels en Zeeuwse tarwe een gezond deegproduct geproduceerd kan worden. Ze doet het onderzoek samen met Landbouw Exploitatie Maatschappij Trifonius, PeelPioneers, HAS Hogeschool en Versplus.
Alle initiatiefnemers streven ernaar om hun project eind 2024 af te ronden.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen