Openbaar Ministerie eist celstraffen, boetes en beroepsverbod in mestfraudezaak
Het Openbaar Ministerie trok vier dagen uit voor de zaak die gaat over jarenlange mogelijke mestfraude. Bij het OM en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kwamen rond 2016 regelmatig signalen binnen over het bedrijf. Zo zouden adviseurs bereid waren om wet- en regelgeving met betrekking tot mest te ontduiken en de overheid vals te informeren. Naar aanleiding van deze verdenkingen startte het OM een groot onderzoek, wat medio 2020 is afgerond. Dit onderzoek had betrekking op de periode januari 2016 tot en met juni 2019.
De officier van justitie ziet Bergs Advies als spil in het web bij de mestfraude. De vier directeuren van het adviesbureau worden verdacht van het opmaken van en/of indienen van valse geschriften met betrekking tot mest. Tegen drie van de vier directieleden eist het OM daarom drie jaar celstraf, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk. Ook moeten ze drie jaar lang een beroepsverbod krijgen. Tegen een vierde directielid is 240 uur taakstraf geëist omdat hij een minder grote rol speelde. Het OM vindt verder dat het bedrijf Bergs Advies een geldboete van 400.000 euro moet betalen, waarvan de helft voorwaardelijk.
Ook een aantal veehouders, klanten van het bedrijf, worden verdacht van mestfraude. Tegen hen worden boetes en taakstraffen geëist.
Samenwerken
Het OM vindt het valselijk informeren van de overheid een belangrijk onderdeel van de bedrijfsactiviteiten van het adviesbureau. „Om een idee te geven wat het adviesbureau aan klanten adviseerde: het vervalsen van de administratie rondom de melkproductie van een melkveebedrijf om meer fosfaatrechten te krijgen. Het opgeven van grond van de gemeente als eigen grond waarop mest zou worden uitgereden. Of het vermijden van een vergunningstraject door verkeerde maten op de geven van een te bouwen mestsilo waardoor voorkomen werd dat een volledige aanvraag omgevingsvergunning moest worden gedaan. Hier werkten het adviesbureau, klant en bouwer van de mestsilo samen onder een hoedje”, aldus de officier.
De rechtbank doet 20 december uitspraak in de zaak. Agrio Uitgeverij vroeg Bergs Advies om een reactie. Een medewerker laat desgevraagd weten tot de uitspraak niet te willen reageren op de zaak.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Openbaar Ministerie