Franse erkenning voor Brabants fermentatieproces
Op de deze maand in Parijs gehouden tweejaarlijkse landbouwbeurs Sima was Roland van Asten een van de veertien Europese genomineerden bij het onderdeel projecten gericht op een duurzame overgangsbenadering en die bovendien het vermogen hebben om de maatschappelijke, economische en milieu-impact van hun innovatie aan te tonen. Zijn behaalde resultaten met het Ferment+ programma was voor de jury aanleiding hem een speciale award te verlenen.
Opwaardering laagwaardige voeders
In 2012 startte de Van Asten Group, samen met ForFarmers, Nutreco en Weda Holland, haar Ferment+ programma. Dit is een concept voor fermentatie van varkensvoer. Door het fermenteerproces worden laagwaardige voeders opgewaardeerd. Fermenteren is eigenlijk het voorverteren van voer. Het breekt de voedingsvezels al deels af en daarmee is het voer gemakkelijker opneembaar. Er hoeft dus onder andere minder fytase te worden toegevoegd. De fosforbeschikbaarheid wordt een stuk hoger en goed gefermenteerd voer bevat veel melkzuur en groeiende bacteriën en dat is gunstig voor de darmgezondheid. Dat helpt het antibioticagebruik te verminderen.
Aanzienlijk minder ziekten
Eerst verstrekte Van Asten het ferment alleen aan de biggen en vleesvarkens. Daarna ook aan de zeugen. Sindsdien hebben de biggen in het kraamhok minder last van diarree. Verder komen ook problemen met speendiarree, E. coli en streptokokken vlak voor en na het spenen bijna niet meer voor in de stallen van de Van Asten Group. Dit is vervolgens terug te zien in sterkere en stabielere biggen. Met fermentatie dringt de Van Asten Group bovendien het gebruik van antibiotica, zink en koper aanzienlijk terug. Door een betere voerconversie en een lagere prijs van het voer, realiseren ze ook lagere voerkosten per big.