Sander Baijens wint met BigLife het Beste Idee van Varkensland 2022
De jury vond dat de inzending van Sander Baijens ‘al heel concreet was en gericht op een uitdaging waar heel veel varkenshouders tegenaanlopen en iets mee kunnen.’ BigLife is volgens de jury ook toekomstgericht vanwege de noodzaak om biggensterfte te verminderen en ook omdat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van data. Het systeem is bovendien opschaalbaar en de techniek van beeldherkenning wordt al toegepast in de zorg. Sander Baijens ontving de prijs en het zilveren varkensbeeldje met een brede glimlach. ‘Ik had deze niet helemaal zien aankomen.”
Krijsende big
Het systeem staat op het biologisch bedrijf van de ouders van Sander Baijens met vrijloopkraamhokken. Voor de zeug is het prettig, maar de gevolgen zijn een verhoogde biggensterfte door doodliggen. Het probleem is dat de zeug niet zozeer op de big ligt, maar blijft liggen. Precies hiervoor heeft Sander het systeem ontwikkeld. De BigLifebox met camera en luidspreker wordt tijdens de kraamperiode boven het hok gehangen. Sander: ‘De camera met intelligente beeldherkenningssoftware detecteert het moment waarop de zeug boven op een van haar biggen gaat liggen. Vervolgens wordt automatisch het geluid van een krijsende big afgespeeld. De zeug reageert door op te staan.”
Interessante en bruikbare informatie
Sander wil het systeem gaan uitbreiden met tal van andere applicaties en detecties tijdens de kraamperiode, zoals de start van de bevalling of dat de zeug haar biggen goed laat drinken. De zeugenhouder krijgt vervolgens een melding op zijn smartphone. „Met dit systeem kan iedere varkenshouder een vrijloopkraamhok aanschaffen zonder verhoogde biggensterfte. Ook willen we het BigLife in de toekomst koppelen aan een managementsysteem om interessante en bruikbare informatie te verkrijgen over de zeugen.” Sander heeft het systeem, dat stof- en spatwaterdicht is, samen ontwikkeld met een softwarebedrijf dat de techniek van BigLife nu al toepast in de zorg, beelddetectie als mensen bijvoorbeeld uit bed zijn gevallen.
Vijftig zeugen getest
„Vliegen alle zeugen niet meteen op als ze dit geluid horen”, vroege Pleun Leeijen, het gezicht van The Pigstory en een van de juryleden. Sander: „Nee, dat is een vraag die ik vaak krijg, maar we hebben het uitvoerig getest. Het apparaat hangt recht boven het kraamhok en het geluid wordt gericht gestuurd. De naastliggende zeugen kijken wel een beetje op, maar ze reageren niet echt. Er is namelijk altijd wel wat rumoer in de stal. Het systeem is op vijftig zeugen getest en tot nu toe reageren ze altijd.”
Met BigLife richt Sander zich op een percentage van 50 procent verminderde biguitval door doodliggers. Op het ouderlijk bedrijf zitten ze nu op 1,5 big per worp; 0,75 big extra per worp is het doel. Begin volgend jaar wil Sander het systeem op de markt uitbrengen. Hij is nu bezig om de beeldherkenning nog net iets beter te maken.
Publieksprijs
De publieksprijs werd gewonnen door Health Systems van Twan Claessens van Piglets Treatment System. Beter kunnen sturen op diergezondheid, inzicht in de toegediende hoeveelheid antibiotica en vaccins per dier én een sluitende medicijnregistratie. Dit modulaire systeem bestaat onder meer uit een Health Injector (een volautomatische spuit voor het toedienen van medicijnen en vaccins), een RFID-oormerk en speciale software.
Jury Het Beste Idee van Varkensland
De jury van HBIVV bestond uit Tijs Tobias, senior dierenarts varkensgezondheid GD, Ilona Lesscher, redacteur Nieuwe Oogst, Bas Antonissen, biologische varkenshouder, Pleun Leeijen, het gezicht van The Pigstory en werkzaam bij BAJK en Coen van Gorp, ‘koken voor blije varkens’ winnaar HBIVV 2021.