Natuurorganisaties mochten geen 'wensenlijst' indienen voor extra areaal
Provincie Limburg gaf op 4 oktober 2022 documenten vrij naar aanleiding van een Wet Open Overheid-verzoek over de procesgang, oplossingsrichting en communicatie met betrekking tot stikstof. De statenfractie van Groep Rutjens uit Brabant, De Tweede Kamerfractie van BBB en Stichting Agrifacts wilden na publicatie van de stukken weten of natuurorganisaties invloed hebben gehad op de vorming van het stikstofkaartje dat op 10 juni werd gepubliceerd en voor een hoop ophef zorgde.
Het college van Brabant geeft aan dat er geen wensenlijsten van natuurorganisaties zijn ingediend voor extra natuur. Ook geeft Gedeputeerde Staten aan aan dat het Natuurnetwerk Brabant, onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland, niet in omvang zal toenemen, tenzij de Staten dat graag willen. Er vindt dus dus geen uitbreiding van het areaal plaats. Gedeputeerde Staten kan niet toezeggen of eventuele toekomstige uitbreidingen gevolgen gaat hebben voor het natuurareaal.
Vertrouwelijke vraag
Van der Wal gaf begin november in een reactie op de berichten ook al aan dat natuurorganisaties niet aan de basis hebben gestaan van de stikstofkaart. Het ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit heeft wel regelmatig contract met natuurorganisaties, maar dit staat los van de eerder gepubliceerde kaart.
In een WhatsAppp-bericht van een medewerker van Staatsbosbeheer dat de natuurorganisatie half januari een vertrouwlijke vraag vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) kreeg om gebieden te selecteren voor de realisatie van nieuwe natuur, naast de hudige natuur van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en Natura 2000. Van der Wal geeft als reactie daarop dat Staatsbosheheer voor de Natura 2000-gebieden die bij hen in beheer zijn in 2021 al een verkenning hebben gedaan naar mogelijke maatregelen die op relatief korte termijn gewenst en denkbaar zijn. Hierover is ambtelijk over tussen Staatsbosbeheer en het ministerie gesproken.
Uitvraag provincies
De ideeën van Staatsbosbeheer zijn later ook betrokken bij een uitvraag waarin Van der Wal provincies heeft gevraagd of zij vooruitlopend op de gebiedsprogramma’s al kansrijke maatregelen zien om in 2022 en 2023 uit te voeren die bijdragen aan de opgaven van het Nationaal Programma Landelijk Gebied.
Provincies hebben kansrijke maatregelen die door de natuurorganisaties geïnventariseerd zijn ingediend in het kader van deze vraag. Dit heeft bijgedragen aan de besluitvorming in de ministerraad van afgelopen juli en de uitkomsten daarvan zijn gemeld in een Kamerbrief van 15 juli jl. (Kamerbrief Stand van zaken stikstof en landelijk gebied) waarin het kabinet heeft aangegeven bepaalde voorstellen nog dit jaar te willen honoreren. In de stukken van het Woo-verzoek wordt hieraan gerefereerd; dit staat los van de stikstofkaart.